От друг ъгъл: 8 качества, които трябва да притежава кандидат-президентът

0

- Advertisement -

Когато стана ясно, че изборите ще са 2 в 1, някои наблюдатели изказаха мнение, че кандидат-президентите ще са и нещо като локомотиви за парламентарните листи на партиите. В тази роля те щели да надъхват партийните избиратели и независимо от личния си президентски резултат ще помогнат за повишаване на резултата за своите партии. 


Да, ама единственият засега сериозен кандидат е действащият президент, който не е твърде партиен.
Днес ГЕРБ пуснаха слух, че ще подкрепят някакъв кандидат, но още не го вадят официално.
Затова изготвихме няколко теоретични постановки за последния момент на номинациите – какви качества трябва да признава един достоен кандидат-президент? Даваме принципни насоки без да персонализираме, защото главните персони в кандидат-президентската надпревара още се крият, ако изобщо са възникнали.
С това изложение искаме да помогнем на всички партии и движения, опоненти на Радев, които още не са намерили и издигнали своя кандидат. 


Ето какви качества трябва да притежава той.
***
1. Диалогичност. Кандидат-президентът трябва да може да говори с всички, по всяко време и на всякакви теми. За тази цел е безусловно необходимо щабът му да осигури армия от интернет-тролове, които да залеят социалните мрежи с мисли и диалози от името на кандидат-президента. Трудно се събират грамотни тролове, но ако и самият кандидат-президент е неграмотен, по-лесно ще му се изработят проксита. За по-прости комуникации може да се ползват и ботове. 


2. Творчески подход в преписването. В наши дни сериозните хора нямат време да измислят наново цели книги и понякога преписват. Проблемът е, че като станат публични личности, може да се намери някой, който да им извади старите преписваници и да направи скандал с тежки щети за репутацията. Затова кандидат-президентът от млади години трябва да може да преписва творчески, така че да не си личи първоизточникът. 


3. Акробатически баланс. В „Приказка за стълбата“ на Смирненски липсва един елемент, който е много ярък за съвремието ни – стъпването на чужди глави. Изкачването по социалната, кариерната и политическата стълбичка често пъти става чрез стъпването на главата на някой колега. Когато се изкачиш на чуждата глава, трябва много умело да балансираш отгоре, защото отвисоко се пада по-лошо.


4. Обединител! Кандидат-президентът трябва да има качества на обединител, а не да разделя нацията. За целта при издигането си той трябва да е стъпил на повече глави, да ги е обединил и намачкал хубаво – за още повече стабилност, баланс и заедност.


5. Открито лице. Всеки кандидат-президент трябва да се представи навреме и открито, а не да се крие по зайчарници и ейчарници (от HR – human resources, служби за подбор на кадри). 

- Advertisement -


6. Рефлекс. Добре е кандидат-президентът да реагира по-бързо, отколкото да речем Екоадминистрацията по случая със заседналия край Камен бряг кораб. При наличие на кандидат, добра организация и достатъчно експедитивност – кандидатът дори може да се регистрира преди да са минали изборите. 


7. Нормална усмивка. Усмивката очевидно навлиза в политическия ни живот и това е положително – както е добре човек да казва „добър ден“, „ако обичате“ и разни от сорта. Предишният президент на България беше усмихнат, някои нови политици също ползват тази популярна мимика, а Бойко Борисов може да се усмихва и чумери едновременно. Всичко това са страхотнически тенденции, кандидат-президентът също трябва да е приветлив, но ако е възможно, все пак усмивката не бива да прелива в лъчезарен идиотизъм. 

Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви


8. Спортен тип, преди последната възраст. Президентът у нас е с 5-годишен мандат и това не е малко време. Затова е добре кандидат-президентът да е в спортна форма и да не е 100-годишен – за да има по-големи шансове да си довърши мандата. 

Автор: Г-н Балев

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече