Валерия Велева: Генерал за генерала – враг! Шансът на професора

0

- Advertisement -

Фиксацията на Румен Радев върху Бойко Борисов, за съжаление, вече добива комични размери и кара настоящият държавен глава да прави първите си грешни стъпки в предстоящата президентска надпревара. Открай време генерал Радев жадува генералска битка и е крайно разочарован, че на терена срещу него не излиза генерал Борисов.

„Преди 5 години Бойко Борисов се скри под полата на Цецка Цачева. Сега се крие под тогата на ректора“, е първият коментар на Радев за президентската номинация на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. Думите му издават нервност, заяждане на дребно, безпомощност пред човека на духа, а не на пагоните. И това е необичайно за пилот, който би трябвало да вледее емоционалните стихии в душата си.


Репликата е олицетворение на един факт, на който отдавна сме свидетели – Радев си иска Борисов за опонент. Иска си онзи, върху когото да стовари юмрука си. И двамата да превърнат България в тепих. Генералът се чувства в кожата си добре, когато срещу себе си има враг. А един интелектуалец няма как да играе тази роля.

Срещу филолог и мислител не върви да впрегнеш пагона и да търсиш мъст. Затова генералът е изнервен, затова не може да сдържи негативните си емоции. А това е задължително за един истински държавен глава. Радев, който излъчва достойнство, трябва да приеме с достойнство всеки свой опонент. Това е демокрацията.

За съжаление Радев сякаш не разбира, че президентската надпревара не е война, а състезание на идеи, на визия за единение на нацията, за бъдещата ни МИРНА перспектива като народ. Защото обществото ни се умори от агресия, от битки, от юмруци и противопоставяне.

Имаме нужда от сплотяване, а не от конфронтация, имаме нужда от съгласие, а не от пожари. Имаме нужда някой да нареди пъзела на разпокъсаната ни от политически битки общност. Дали това ще го направи ученият – предстои да видим. Защо да не му дадем шанс?

За последните 5 години Радев уплътни докрай личностната си и политическа характеристика. Резултатът – на финала на неговия мандат ние се мразим повече, отколкото в началото на прехода. И ако за това може да му държим сметка, то на проф. Герджиков не можем да прехвърлим нито греховете, нито отговорността на политиците, които ни докараха до това състояние.

- Advertisement -

Проф. Герджиков не е проблемът, той може да се окаже решението. За разлика от генерал Радев.

И понеже сме в криза – всякаква – която буквално разкъсва нацията ни, ще припомня заръката на Димитър Талев: „Всеки народ, който се разделя, загива. Да си го припомняме винаги, ако искаме да оцелеем“.

Автор: Валерия Велева

Източник: Епицентър.бг

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече