Специалист: Клетъчният имунитет може е наличен, дори без антитела

0

- Advertisement -

В програма „Точно днес“ – разговор с д-р Чавдар Ботев, хематолог и съучредител на сдружението „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“ за разговор за ваксините, кампанията за постигане на малко по-висок процент ваксинирани, както и за дифузното разпространение на вируса, за децата и лечението на инфекцията.

Д-р Ботев започна с анализ за това, че абсолютно всички ще преболедуваме от това заболяване. „Въпросът е как ще преминем, има две възможности, едната е да се срещнем чисти, без ваксина и съответно, това означaва, че за хората над 80 години, смъртността ще е над 15% , а за всички останали – 1,32%. Другата възможност е да се ваксинираме, и съответно смъртността намалява значително“, посочи д-р Ботев. Той уточни, че това, че си ваксиниран, не означава, че няма да пренасяш заразата, и няма да се разболееш. 

„За хората над 60 години в САЩ се въвежда трета бустерна зона, защото не са защитени“, посочи хематологът. Той изрази опасения, че с началото на учебната година ще се повиши заболеваемостта сред деца и младежи. Много млади хора ще бъдат заразени, това са контактни, цели класове са заразени, защото в сравнение с предишните варианти сега количеството вирус е 3000 пъти повече, маските не пазят сега така добре“, допълни д-р Чавдар Ботев. Той уточни, че се налага ограничаване, защото този вирус е много заразен и пикът ще е максимално висок. 

- Advertisement -

Според д-р Ботев: „Трябва да се има предвид, че тези прогнози, са на фона на 50% защита на населението ни към вируса. Моят апел е да помислим сериозно за здравето на нашите близки, защото като се ваксинираме пазим родителите си. До шест месеца след преболедуване, не е добре да се ваксинираме, сочат проучванията. Според мен трябва да се направи само т.нар. бустерна доза за всички преболедували, не три ваксини за всеки минал през вируса. За децата, е важно да се знае, че те имат по-малко рецептори и при тях вирусът влиза  в клетките по-трудно, но тази вълна ще засегне много повече млади хора. Моят съвет е да се избягва да се дават антибиотици през първите седем дни. Това, че има температура, не означава веднага, че трябва да се дадат антибиотици. Температурата върви така, че между 9 и 12 ден на болестта, има скок, който продължава три дни, но това не е бактериална температура, а това е имунологична температура. Важна е пронинг позата, да се лежи на една страна, или да застане на колене, и така, че да има дренаж, това е нещо, което сваля температурата. 

Всеки трябва да има оксиметър, при сатурация под 92 човек трябва да мине на кислород. Може и у дома да останат пациентите, това е заболяване което позволява това, като се прави вкъщи терапия с кислород по препоръка на лекар. Ивермектинът се проучва и в скоро време ще имаме много данни и ще се доказва, че намалява вируса.“

Ваксинационната кампания и българите: „Начинът на представяне на кампанията не бе правилен. В началото говорехме, че като постигнем 70% ваксинационно ниво, съответно няма да боледуваме. Това, което се видя в Израел бе, че масово започнаха да боледуват при пълно ваксиниране. Трябва подходът да е по друг начин, ваксината дава леко преболедуване и хората оживяват. Българинът е скептичен, но е важно да сме обективни.“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече