Родни абсурди: Държавата плаща и беззаконието „Росенец“

0

- Advertisement -

Да изсмучеш държавата докрай! Под това мото премина животът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. С демонстративно незачитане на правилата, властелинът на „порциите“ наложи това свое „верую“ като норма на поведение на всички, минали през високите етажи на властта през последните две десетилетия.  

Схемите на Вожда не подминаха и сегашният служебен кабинет. Министрите на Стефан Янев бяха притиснати до стената и принудени да вземат решение за поредният харч от бюджета. С него трябва да бъде разплатен краят на безобразията в летния сарай на Ахмед Доган. 

На редовното си заседание през тази седмица (сряда, 6 октомври), кабинетът отпусна 68 200 лв. допълнителна субсидия по бюджета на Министерския съвет, с която трябва да бъдат платени разходите на област Бургас по премахване на две незаконни постройки в лесопарк „Росенец“. Причината, поради която държавата за пореден път ще се бръкне и ще плати за хрумките на Недосегаемия, е уникална: освен че сградите са построени на държавна земя незаконно,

по документи те се оказаха… ничия собственост! 

И това е само началото. Ако съдим по думите на привикания за изслушване във Временната парламентарна комисия „Росенец“ директор на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) – арх. Влади Калинов в дните на бързо залязлото 46-то Народно събрание, в имението на брега на морето през последните години се е вихрел безконтролен и незаконен градеж на купища постройки без каквото и да било правно основание.

Оказа се, че в лесопарка от общо 18 построени обекта, само за четири е установено наличието на строителни книжа. С други думи – 14 са незаконни…

Тук е моментът да припомним и думите на председателя на временната парламентарна комисия „Росенец“  Калоян Янков (от Демократична България), които обобщаваха ситуацията така: „Това място е било черна дупка по отношение на законността в България“.

И днес

държавата е принудена отново да налива пари

в нея.

Отпуснатите средства от кабинета са предназначени за премахването на едва две незаконни сгради – къща на три нива и будка на охраната. Разбира се до тук не се стигна без разправии.

Фирмата на скандално известния архитект и съратник на Доган във всичките му начинания по усвояването на морския бряг –  Калин Тихолов – „Стрейтлайн“, се опита да „припознае“ собствеността върху сградите на плажа и дори води съдебни дела, в които се опитваше да докаже, че плажът не е плаж, а „самозалесил се“ терен.

Върховният административен съд обаче охлади страстите на арх. Тихолов и отказа да спре заповедта на Светла Захариева, началник на Служба „Геодезия, картография и кадастър“ в Бургас. Тя постановяваше брегът в парка „Росенец“ да бъде вписан като защитена територия, забранена за строителни издевателства.

- Advertisement -

По време на това съдебно производство „ликвидаторът на природата“ по Южното черноморие, както екоактивистите наричат Тихолов, дори се опитваше да докара от десет кладенеца вода, за да „докаже“, че представляваната от него компания е собственик на постройка на плажа, независимо от факта, че дори не притежава нотариален акт за нея…

В съдебната въртележка, в която беше въвлечена държавата и беше принудена да доказва очевидното – че плажът е публична държавна собственост,  „засегнатите“ твърдяха, че на мястото е имало постройка още от 1978 година. В нея освен арх. Тихолов се включи и формалният собственик на сараите – фирма „Хермес солар“, която също оспорваше твърденията за двете незаконни постройки на територията на имението. И това не изненади никого, тъй като отдавна известен е фактът, че именно „Стрейтлайн“ е компанията – продавач на терена за сараите…

В същото време обаче, един от най-сериозните въпроси тук – този с 

личното пристанище на Сокола,

продължава да виси. Това алармира бившият депутат от Демократична България и върл противник на вихрещото се от години беззаконие в „Росенец“  Димитър Найденов. Независимо от вече доказания факт, че за т.нар. „кей“ край летните покои на Доган, не само че няма никакви документи за строителство, но и тихомълком се е превърнал в пристанище, благодарение на издадено разрешение за такова. Нещо повече, в периода януари – април 2019 г. той е нараснал от 40 метра на… 280 метра. Както „БАНКЕРЪ“ съобщи още преди няколко месеца, всичко това е станало възможно с подписите на трима министри от кабинета „Борисов 3“ – Росен Желязков, Красимир Каракачанов и Николай Нанков…

Найденов е притеснен, че и до ден днешен няма никакво движение по този въпрос, въпреки че още на 13 август 2020 г. ,

прокуратурата оповести констатации за множество нарушения 

около изграденото кейово съоръжение в района. И документално установи, че за него не са открити инвестиционни проекти и разрешение за строеж на пристанищен обект. 

Защо обаче оттогава досега прокуратурата мълчи? Този въпрос за пореден път задава Найденов.  И напомни още нещо, че именно във временната комисия за проверка на фактите около „Росенец“ е било установено, че държавата в лицето на областния управител сама се е отказала да защитава по съдебен път правата си върху кея и това е улеснило собствениците на сараите да си извадят констативен акт. 

Найденов напомня още, че областният управител така и не се е появил за изслушване във временната парламентарна комисия, а времето на комисията не стигнало за изготвяне на доклад. Активистът на Демократична България твърди, че все още няма никакво движение и по искането за спиране на тока и водата към лятната резиденция, която няма издадено разрешение за ползване. 

Очевидно разправиите около „Росенец“ едва ли ще спрат до тук. Те ще останат в наследство и на следващите управляващи. Друг е въпросът дали те ще ги решат дефинитивно или отново ще се подчинят на „чара“ на Доган?!

Автор: Мариета Велинова

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече