България е прецедент в цял свят: Въведохме ковид паспорти при 20% ваксинирано население

0

- Advertisement -

В България, където дори доброволната ваксинация се тълкува като дискриминация от някои политически сили, изведнъж избуя необяснима любов към ковид паспортите. Здравният министър Стойчо Кацаров, който доскоро много се пазеше да не натиска българите да се ваксинират, обяви в петък, че и нашите мерки ще станат като европейските.

Обществените места ще работят на пълен капацитет, но със зелен сертификат за преболедуване, ваксинация или отрицателен тест, съобщи Кацаров. Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък добави, че това може да се въведе още от 1 ноември, като даже има безплатни тестове за целта. Още по-странно бе, че тази мярка бе горещо прегърната от ресторантьорите, които заплашваха с революция, когато тя им бе предложена в доброволен вариант.

Ковид паспортите обикновено имат две цели, едната по-завоалирана от другата – да намалят разпространението на заразата в затворени обществени места, но всъщност да пришпорят ваксинацията. Българските здравни власти в единодушие с ресторантьорите са на път да измислят трети вид употреба на тази мярка – за заобикаляне на всякакви ограничения.

Как го правят в Европа?

Ковид паспортите станаха популярен метод за ускоряване на ваксинацията благодарение на феноменалната реакция, която предизвикаха във Франция. През юли френският президент Емануел Макрон рискува всичко с изненадващото въвеждане на здравен пропуск за влизане в ресторант, музеи, галерии, влакове на дълги разстояния и пр. Обръщението бе стъписващо дори за международната публика, но в първите 16 часа след него над 1 млн. французи си записаха час за ваксинация, за една седмица станаха 3.7 млн., а за 11 седмици над 14 млн. души получиха първа доза.

И във Франция имаше и продължава да има протести и бойкоти, има и черен пазар на фалшификати. Но Франция не само навакса изоставането си с ваксините (французите са сред най-невярващите на ваксини в света), а задмина част от другите големи държави в Европа. И скоро – може би след средата на ноември, здравните сертификати за нея ще са минало, защото изпълниха предназначението си.

Сред първите с ковид сертификати за вътрешна употреба беше и Италия, а днес някаква форма на такъв контрол има в повечето европейски държави. Италия вече разпростря ковид паспортите върху целия държавен и частен сектор. Други като Великобритания решиха, че са постигнали достатъчно високо ниво на ваксинация и без такава мярка. Има и случаи като Испания, където съдилищата не позволиха да се въвеждат ковид пропуски.

Невероятно или дежа вю?

У нас антиваксинационните настроения са толкова силни, че когато най-сетне бяха предложени напълно доброволни стимули за ваксинирани служители и клиенти, една партия написа закон срещу задължителната ваксинация, а по улиците бяха свикани протести срещу насилственото „чипиране“. Затова е странно същата мярка да се лансира като задължителна в навечерието на избори. Но политиците не обичат да се явяват пред избирателя в локдаун и може би в това е истинският замисъл на новото начинание.

В следващите седмици България ще продължи да се катери нагоре по кривата на новата вълна. Вероятно все още сме преди нейната най-тежка фаза – на препълнени болници, затворени училища и още по-кошмарен брой жертви. Дори до изборите заболяемостта да прескочи върха и да тръгне надолу, смъртността върви след нея и първите седмици на ноември едва ли ще са радостни и ще дават основание да премахваме ограничения. С ковид сертификатите и безплатното тестване обаче това ще стане възможно, при това съвсем безболезнено. Така накрая ще постигнем същото, което Борисов безцеремонно разпореди  преди 1 март: „И 2 и 3 хиляди да са (болните) – отваряме“. Този път несъмнено ще го направим по европейски маниер. Но това няма да направи резултата от нашите ковид сертификати европейски.

Безплатен тест – само за кръчма

- Advertisement -

Обещанието да има безплатни тестове за посещение на кръчма идва в нелицеприятния контекст на нашите ковид особености. Безплатните тестове са нещо нормално в Европа, но у нас не само ги няма за масово ползване, а всеки болен от COVID-19 трябва да плати поне един тест от джоба си. Безплатни тестове няма дори за тези, които няма откъде да извадят пари да ги платят – например за жертвите на трафик и домашно насилие.

Докато ние се каним да предлагаме безплатни тестове за кръчма, в Европа посоката е обратната – от безплатно към платено тестване. От 15 октомври тестовете във Франция стават платени, за да подбутнат и последните колебаещи се към ваксинация. От същата дата неваксинираните италианци ще трябва да плащат от джоба си изследванията. В Германия също се обмисля такава мярка.

У нас главният здравен инспектор вярва, че на втората седмица на хората ще им омръзне да се тестват и ще идат да се ваксинират. Това обаче ще стане само ако някой междувременно затвори кранчето на антиваксърските фантасмагории, които облъчват социалните ни мрежи. А това е дълъг и болезнен процес, по който никой нищо не прави.

От трън, та на глог

Ковид паспортите са нож с две остриета за държава с такъв грандиозен провал във ваксинацията и спазването на мерките като нашата. В света няма страна, въвела ковид паспорти при 20% ваксинирано население – към такава мярка се пристъпва обикновено при ваксинирано мнозинство. Във Франция например 53.1% бяха получили поне една доза към 12 юли, когато Макрон направи съдбоносното си обръщение към нацията. Затова можем само да гадаем дали мярката ще окаже дори микроскопичен ефект върху ваксинацията у нас.

Един голям проблем с нейния успех е липсата на основния фактор, който може да направи здравните сертификати привлекателни – действащите ограничения. „Нямам нищо против сертификата, защото той ми позволява да си пия кафето, както обичам“, казва парижанка в един от десетките изписани репортажи за френския експеримент. Но ние тук отдавна си пием кафето, както си искаме, без никакви сертификати и при почти нулеви ограничения.

При занижения контрол у нас ковид сертификатите могат да дадат и нежелани странични реакции, особено при повсеместно отваряне насред вълната. „Те създават измамно чувство за безопасност, защото събират на едно място хора, които са ваксинирани, но могат да разпространяват вируса, и хора, които нямат защита срещу него“, казва пред „Политико“ Мартен Блашие, френски експерт по епидемиологично и здравно моделиране. Според Блашие, ако французите бяха избрали не да се ваксинират, а да се тестват на два дни, здравният пропуск щеше да постигне обратен ефект и да ускори епидемията, водейки до повече жертви.


А междувременно в старческите домове…

Докато отново цялата общественост се занимава с драмите на един сектор, един детайл тихомълком мина през новините. „Увеличение на заразените има сред деца и ученици, и сред обитателите на домове за възрастни“, съобщи преди седмица главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той остава единственият привърженик у нас на задължителна ваксинация поне за служителите в старческите домове.

Преди изборите обаче задължителната ваксинация е забранена тема, а най-вероятно ще остане такава и след изборите. Затова ако толкова ни сърбят ръцете да въвеждаме ковид сертификати, нека първо го направим там, където цената на пандемията в човешки живот е най-висока. Всичко останало, за съжаление, рискува да си остане в рамките на обичайния български модел – те се правят, че ни контролират, а ние даже не се правим, че спазваме мерките.

Автор: ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече