Румен Радев: Очаквам коректна кампания – на идеите, а не на компроматите

0

- Advertisement -

Президентът: България ще направи всичко възможно да защити въглищните си централи

Очаквам коректна кампания, в която да се видят идеите, а не на компроматите. Това заяви президентът Румен Радев за старта на кампанията за вота, в която той и Илияна Йотова ще се борят за втори мандат на Дондуков 2. Той поднесе цветя пред паметника на Паметника на летеца до сградата на НС по повод Празника на авиацията и ВВС, където благодари на служителите на ВВС за тяхната мисия и се надява още повече да се развият техните възможности.

- Advertisement -

Според президента е важно кандидатите да разгърнат позициите си и да покажат възможностите си. Именно затова очаква и коректно състезание.

Той коментира и по-дългият срокът , който си поставяме до закриването на въглищните централи в маришкия басейн – 2040 година.  Радев поясни, че ще направят всичко възможно да защитят този срок. Радев напомни, че неслучайно на Европейски съвет през май заедно с други държави са успели да премахнат  цели пасажи от декларацията, която трябваше да ускори този зелен преход. По думите му трябва да има зелен преход, но той трябва да се извършва внимателно, така че държави като България да не платят висока цена и да не загубят своята конкурентност. Радев поясни, че ще защитаваме нашите въглищни централи, защото в момента те дават нашата автономност, балансиращите мощности за енергийната ни система и онзи микс, от който България има нужда и няма с какво да заменим. Той напомни, че дълги години не е било взето никакво решение.“Ще направим така, че енергийният  комплекс Марица изток не само да се запази, но и да се развива като енергийното сърце на България. Там, не само въглищата, при една добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии, ние трябва да разгръщаме и нови технологии за добиване на енергия“, каза Радев. И даде за пример – и зелен водород, и слънчева енергия, там имало и прекрасни природни условия да съхраняваме енергия, за което работели и нашите учен. 

Радев коментира и казуса с поруганите български военни гробища в Северна Македония. Той поясни, че казусът тепърва се изяснява, но това е системен процес на дебългаризация и възродителен процес на унищожаване  на нашето културно – историческо наследство. По думите му предверието към вратата на ЕС и евроинтеграцията на Северна Македония е именно спазване на правата българите и тяхната пълноценна интеграция, вписването им в конституцията, което тържествено да бъде произнесено от премиер, президент, парламент. Той добави, че МВнР и МО изясняват случая и категорично ще се реагира по казуса. „Няма да оставим нито един такъв случай“, каза той и добави, че трябва да се изнесе този дългогодишен спор, а застиването в исторически спор трябва да премине към истинския проблем – дебългаризацията на живите българи в Северна Македония.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече