Интересни времена: Бразилският президент Болсонаро поведе битка срещу менструацията

0

- Advertisement -

Бразилките се надигнаха срещу президента Болсонаро. И вероятно ще успеят да се наложат по една тема, от която президентът бяга като дявол от тамян: менструацията. Повече от седмица в Бразилия се води разгорещен спор дали ученичките в обществените училища да получават безплатно санитарни продукти за дните на менструация. Президентът Болсонаро наложи вето на законопроекта за борба срещу така наречената „менструална бедност“.

Парламентът и Сенатът вече одобриха законопроекта, така че в началото на идния месец ветото на Болсонаро може да бъде отменено.

Милиони бразилки не ходят на училище по време на менструация

„Не дали, а само кога ще бъде отменено ветото – това е въпросът“, написа в „Туитър“ депутатката Табата Амарал, една от вносителките на законопроекта. „Няма да допуснем нечовешкото, мачистко отношение на Болсонаро да определя реалността за 6 милиона бразилки, които страдат от липсата на хигиенни продукти и се намират в унизително положение.“ В Бразилия менструацията е тема табу. Според доклад на УНИЦЕФ около 4 милиона момичета не ходят на училище, когато са в период на менструация. Една четвърт от тях просто нямат пари за тампони или дамски превръзки.

„Менструалната бедност“ засяга не само ученичките, но и жените в затворите, бездомните, както и онези жени, които живеят в крайна мизерия.

Според законопроекта, за да се снабдяват тези групи с безплатни хигиенни продукти ще бъдат необходими само 13 милиона евро годишно. Правителството обаче защитава ветото на Болсонаро с аргумента, че при харченето на държавни пари трябва да се поставят определени приоритети. „Трябва да избираме: или ваксинации, или тампони. До ден днешен никой не беше проявил интерес към проблемите на бедните жени в Бразилия, а сега, видите ли, излиза, че Болсонаро е някакво чудовище“, казва министърката по въпросите на жените Дамарес Алвеш.

- Advertisement -

Големите градове в Бразилия вече приеха подобни мерки

Председателят на Сената Родриго Пачеко отхвърля финансовия аргумент: „В Бразилия се харчат толкова много пари за какво ли не, та просто не е възможно да бъдат изоставени в беда онези бедни жени, които не могат да задоволят най-елементарни нужди“, смята сенаторът консерватор. Като председател на Сената в момента той играе ключова роля, защото може да свика двете камари на парламента и да подложи на гласуване ветото на президента, за чиято отмяна има нужда от пълно мнозинство.

Самият Пачеко смята, че шансовете за такова мнозинство са големи. Междувременно редица градове, общини и федерални щати решават проблема на местно равнище. В Сао Пауло такъв закон беше приет през юли. И в Рио де Жанейро градските власти решиха да снабдяват момичетата в обществените училища безплатно с хигиенни артикули за дните на менструацията. По техните стъпки вървят и други градове и региони в най-голямата латиноамериканска държава. В Бразилия вече се говори по темата В международен мащаб все още на пръсти се броят държавите, където такава помощ вече е осигурена за нуждаещите се момичета и млади жени. Редица страни търсят и други пътища – например намаляването на ДДС за тези хигиенни продукти. В Германия данъкът беше свален от 19 на 7 процента още миналата година. Франция, Полша и Великобритания го снижават дори до 5 процента. А в други държави като Ирландия, Индия, Малайзия или Нигерия той направо бе премахнат.

В Бразилия през ноември очевидно предстои драматичната развръзка. Дотогава продължава дискусията по една доскорошна тема табу. А президентът Болсонаро си има ядове с още една влиятелна опонентка: певицата Жулиет, която има близо 4 милиона последователи в Туитър. „Когато по време на менструация жените нямат достъп до хигиенни артикули, те нямат достъп и до медицински грижи и образование“, пише Жулиет. „Ветото на президента трябва да бъде преодоляно. Менструалната бедност в Бразилия трябва да се вземе насериозно.“  

Източник: Дойче веле

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече