„Афера.бг“ разкрива: Пристрастени към хазарта са овладели ББР под ръководството на Кирил Петков

0

- Advertisement -

Финансови измамници и пристрастени към хазарта самообявили се за проводници на промяната в България са овладели управлението на Българската банка за развитие.

Шумно аплодираният ход на дуото Асен Василев – Кирил Петков със смяната на старото ръководство на банката всъщност се оказва добре планирана стъпка за овладяване на институцията, която може да влияе значително на икономиката на страната и да дърпа конците на много бизнеси. Димът в очите, който пусна тандемът на „Продължаваме промяната“, попречи да се види що за хора са новоназначените в управлението на банката, пише Аfera.bg.

Според изданието малко по-задълбочен прочит на биографиите на новите лица в ББР показва една не толкова лъскава харвардска картинка.

Оказва се, че Българската банка за развитие (ББР) се управлява от Цанко Арабаджиев, майстор на покера и уволнен за некадърност, потвърдена и по съдебен ред през 2015 г. За покер уменията на новия управляващ парите за малкия и среден бизнес свидетелстват публикациите на фейсбук страницата на pokernovini.com, на която в раздела снимки и доказателства за слабостите на Арабаджиев – да залага, наддава и блъфира.

Освен виртуозните му покер умения, в официалната му биография са спестени и пристрастията му към ЛГБТИ общността. Той е сред заклетите поддръжници на общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните. Арабаджиев е сред подкрепилите София прайд кандидати за народни представители на изборите за 45-то НС преди няколко месеца и подписалите декларация в защита на правата и интересите на ЛГБТИ хората в България.

За професионалните му качества пък свидетелства потвърдено на всички инстанции уволнение за „липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми“. В периода 2012-2013 г. Цанко Арабаджиев се е подвизавал като „анализатор“ в тази банка. А изречението, което прочетохте по-горе, е част от мотивите на ръководството на ОББ, които фигурират в Заповед № 20130000176/10.05.2013 г., с която от банката са прекратили трудовото му правоотношение. Да видим какво още пише в този прелюбопитен документ:

„Трудовото правоотношение е прекратено поради…липса на мотивация и инициатива за подобряване на работата, в резултат на което изпълнението на поставените индивидуални цели за периода 01.01.2012 – 31.12.2012 е 54%, а оценката за работата му през 2012 и 2013 г. е незадоволителна, неумение за работа в колектив, несъпричастност към общите задачи и общия резултат, неумение да взема компетентни и навременни решения, да изразява ясно позиция и да защитава предложенията пред кредитния комитет, неумение да управлява кредитни сделки и да отчита движението им, което води до изкривяване на резултатите и нереална времева линия за отделните сделки“.

Решението е на ВКС от 2015 г.

Очевидно обаче това не е попречило той да бъде предложен от Петков и компания да управлява банката със 100% държавно участие Българска банка за развитие.

- Advertisement -

С Решение №194 от 10 юни 2021 г, УС на БНБ вече е издал одобрение на Цанко Арабаджиев да заеме длъжността член на УС и изпълнителен директор на ББР.

По-интересно обаче е как се стига до него. Предложението Цанко Арабаджиев да заеме поста е подадено от Кирил Петков на 11 май, още преди да бъде назначен за служебен министър и след като е подписал документ с невярно съдържание, че е български гражданин. Искането не носи атрибутите на Министерството на икономиката.

Практиката да се подписват документи, преди да имат официално право на това, очевидно е широко разпространена и толерирана в средите на хита „Продължаваме промяната“, защото още преди да бъде вписан в търговския регистър на 7.07.2021 г. Цанко Арабаджиев подписва договор от името на ББР с адвокат Лена Бориславова при месечно възнаграждение от над 8000 евро, плюс разноски и плюс допълнително плащане от 140 евро на час за всеки допълнителен час работа. За договора Кирил Петков обяснява, че сключването му се е наложило поради напускане на началника на юристите в банката и адвоката от кантората на „Джингов, Гугински, Кючюков и Величков“ ще подпомага банката, докато бъде назначен на свободния щат нов служител.

От 15 Септември в Банката е назначен нов началник на правния отдел, в лицето на доскорошен юрисконсулт от Банка ДСК. Междувременно адвокат Лена Бориславова лично се е ангажирала както с делото пред Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков, така е и втори кандидат (точно след Кирил Петков), в избирателната листа на Продължаваме промяната за предстоящите избори за 24 избирателен район в София.

Държавата и към момента праща на Лена Бориславова по 16 000 лева заплата, без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. час.

В същото време в началото на месец септември ББР е сключила договор с адвокати Александър Пачаманов и Цветелина Димитрова от адвокатска кантора „Георгиев, Тодоров и Ko.“ за процесуално представителство по търговско дело №  1334 от 2021 г. по описа на Софийски градски съд, с предмет молба за несъстоятелност срещу „БУЛСАТКОМ“ ЕООД. Според медийните информации договореният хонорар е в размер на общо 100 000 евро, платими от кредиторите на дружеството, в това число и от ББР.

Управляващият съдружник в тази адвокатска кантора – професор Иван Тодоров е посочен като действителен собственик на „Сиела Норма“ АД – дружеството, което доставя машините за гласуване. Обръщаме внимание, че точно пред кантората „Георгиев, Тодоров и Ко.“ преди време беше сниман именно Лозан Панов при едно от посещенията си. Точно за тези срещи бе назначена и извършена и проверка от Инспектората на Висшия съдебен съвет, но беше безславно прекратена. Дали е случаен този договор и доколко може да се разчита на обективно отчитане на вота на 14 ноември при такава явна преплетка на интереси остава да видим след изборния ден. Освен, ако прокуратурата не прояви интерес по-рано.

Поради липса на осъществявана дейност от ББР през последните шест месеца, съчетани с големите разходи за заплати и външни услуги (в това число и посочените адвокатски договори), изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев е взел решение и в банката усилено се работи по подготовка на емитиране на облигационна емисия, с която банката да получи свеж финансов ресурс. Разбира се за официалното емитиране на облигацията логично е да предположим, че ББР ще сключи нов и пореден договор с адвокатска кантора за изключително голям размер и то при непрозрачен начин на избор.  

Източник: Afera.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече