Радев: Видях с очите си какво е да даваш дежурства в пандемия. Борисов саботира ваксинацията!

0

- Advertisement -

България е водеща по смъртност. Видях с очите си какво означава да даваш дежурства по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хора. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с представители на Министерството на здравеопазването посети Центъра за спешна медицинска помощ в София.

„Трябва да се осигурят по-добри условия на труд и по-добро заплащане“, добави той.

Относно координацията и обикалянето на линейки из болници, той заяви:

„Видях кол центъра, който координира тази дейност. На едно огромно табло са показани всички свободни легла. За съжаление, там, където беше брой интензивни легла, свети в червено. Проблемът не е в координацията, хората тук я правят, а в изчерпване на леглата в реанимацията. Това е сериозна червена лампа за всички“.

„Този щам, който идва при нас – „Делта +“, се разпространява изключително бързо. Заразността е хиляди пъти по-голяма. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам към всички да сме отговорни и съзнателни като общество. Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие“, добави президентът.


По думите му няма забавяне в реакциите спрямо вируса.

Време е г-н Бойко Борисов да даде отговор защо саботира ваксинационния процес с манипулативни изказвания, че ваксините са с изтекъл срок на годност? Не ми е до г-н Борисов“, посочи Радев.

„Не искаме да се стига до затваряне. Смисълът на тези сертификати е да дадат свобода. Дали ще се стигне до локдаун, зависи от действията на всички нас. Други държави го направиха и забравиха, че са имали пандемия. Нужна е съзнателност и отговорност към здравето на всички“, каза още държавният глава.

„Каква е алтернативата? Вижте Латвия – пълен локдаун, алтернативата е затваряне на всички търговски обекти, без на тези от първа необходимост и аптеките. Виждате вечерен час в някои държави. Цялата държава замира. Това ли искаме? Това се опитва МЗ и държавните институции да избегнем. Да избегнем такъв момент, който е с огромни щети за социални, икономически и културен живот“, коментира още той.

- Advertisement -

„Лекарите се измориха да обясняват, че изходът от ситуацията да се движим от локдаун към локдаун е ваксинацията. Няма по-надеждна защита в момента от ваксинацията в борбата с вируса“, поясни Радев.

„Не сме чакали. Правителството има ясен план, обявен юли, септември се актуализира с всички стъпки“, уточни той.

Президентът благодари и за усилията на хората, помогнали за освобождаването на кораба „Вера Су“.

Поздравявам екипа, който освободи кораба „Вера Су“, въпреки разкапана система, техника и липсваща нормативна база, заяви Радев.

„Поздравявам всички хора, които работиха денонощно при едно изключително тежко наследство и крайно неблагоприятни метеорологични условия, за да спасят нашето Черноморие от екологична катастрофа. Тази вечер корабът „Вера Су“ най-сетне беше освободен и вече е на варненското пристанище“, коментира Радев.

„Не случайно, когато започна тази криза, казах, че корабът е картина на порочния управленски модел, при който България заседна в корупция и застой. Това, което направиха тези хора от една абсолютно разкапана и липсваща система за морско спасяване, липсваща нормативна база, законови основания, процедури за действия, разкапана техника, да успеят да съберат всичко това, да създадат организация, да стегнат техниката, да се мобилизират и да се освободят от вредния това – те успяха да го направят. Поздравявам ги и им благодаря“, поясни още държавният глава.

Румен Радев коментира и отказа на ЦИК да се отзове напоканата за разговор с екипа на „Дондуков“ 2.

„Аз мисля, че президентската институция се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес. Записано е в конституцията, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват. Видяхте, че преди дни имахме най-сериозните хакерски атаки изобщо. Има много моменти и всички институции трябва да бъдат ангажирани с това. Зaтoвa вcички инcтитуции трябвa дa ca aнгaжирaни c тoвa, зa дa мoжe избoритe тaкa дa прoтeкaт, чe хoрaтa дa нe ce oткaзвaт дa глacувaт, чe ca взeти вcички мeрки и тeхният глac щe бъдe зaщитeн oт външни нaмecи“, зaяви Румeн Рaдeв.

Държaвният глaвa изрaзи гoтoвнocт oтнoвo дa пoкaни ЦИК нa cрeщa, кaквaтo e билa oткaзaнa. „Прeзидeнтcкaтa инcтитуция винaги ce e oтнacялa изключитeлнo ceриoзнo към избoрния прoцec“, кoмeнтирa прeзидeнтът.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече