Хитър предизборен ход: Кирил Петков атакува КС с искане за публичен процес за гражданството си

0

- Advertisement -

Ден преди Конституционният съд да се произнесе по казуса с гражданството на Кирил Петков, бившият служебен министър и настоящ политически лидер внесе ново искане в съда да бъде изслушан. На 12 октомври КС вече му отказа изслушване, както и да прати становище. 

„Днес внесох в Конституционния съд ново искане да бъда изслушан, или поне да ми се даде шанс за защита чрез писмено становище. Силно се надявам, че с действията си Конституционният съд няма да допусне погазване на правото ми на защита в разрез с нормите на самата Конституция!“, обяви във Фейсбук Петков.

Не става ясно защо той не е депозирал искането си по-рано, след като още на 19 октомври КС обяви, че ще се произнесе по делото на Петков на 27 октомври.

Делото за гражданството на Петков бе заведено от депутати от ГЕРБ. Те атакуваха пред КС президентския указ от 10 май за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. Преди това ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство – българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

- Advertisement -

На 12 октомври КС обясни на Петков, че няма процедура, в която той да бъде изслушан. Законът за Конституционен съд допуска възможност за конституиране като заинтересована страна само на изрично посочени лица: на действащ народен представител, когато се установява дали е в несъвместимост, на действащ конституционен съдия в процедура по снемане на имунитета му, както и на действащ президент и вицепрезидент в случай на импийчмънт. Във всички други случаи заседанията на КС се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица, аргументираха се съдиите. Освен това решението по делото на Кирил Петков няма да се отрази на актуалния му статус, тъй като той вече не е министър. 

Конституционни съдии, с които „Сега“ разговаря, обясниха, че няма да се произнасят по новото искане на Петков, защото вече аргументирано са му отговорили на същата молба. Те припомниха, че от утрешното им решение няма да има последици за Петков. Последиците, като например импийчмънт, биха могли да бъдат за президента Румен Радев, който е издал указа. Според съдиите Петков всъщност не цели да бъде изслушан, а има други мотиви да внася подобно искане в последния момент.

Тезата на Петков е, че не е канадски гражданин от 21 април, когато е подал заявление за отказа си. Според документите от Канада, които той представи в КС обаче, той не е неин гражданин от 20 август. На 10 май обаче, преди да стане министър на икономиката, е подписал декларация в президентството, че няма друго гражданство. Наскоро стана ясно, че от август в прокуратурата има проверка по случая.

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече