Радев: Ако сега затворим с локдаун, след няколко месеца ще се наложи нов

0

- Advertisement -

Държавният глава: Здравето на хората е по-важно от рейтинга

„Ако сега затворим с локдаун, след няколко месеца ще трябва да имаме нов“. Това коментира президентът Румен Радев от Пловдив, където имаше среща със студенти и преподаватели от Медицинския университет в град, където той представи начертаните проекти в плана за възстановяване. 

Относно мерките срещу пандемията, той поясни, че начинът на отговор е много сложен и фокусира в себе си и социални и икономически мерки. „Този път вирусът Делта + е с много по-голяма степен на заразеност. Тук трябва да бъде намерен баланс как да се спасяват хора, да се предпазват, как да се лекуват и същевременно да не се нанасят щети върху държавата при пълно затваряне“, каза той. Радев напомни критиките си за начина за въвеждане на зеления сертификат, но това по думите му не била нова мярка. „Планът е ясен и известен от юли, а заведенията отдавна работят до 30 % със свободен достъп, а остатъкът до 100 % със сертификат. Каква е другата алтернатива? Да знам, че това поражда напрежение, но алтернативната е да затворим всичко. Последствията са катастрофални. Ако сега затворим с локдаун, след няколко месеца ще трябва да имаме отново локдаун“, каза Радев.

По думите му с плана за възстановяване, така преработен от служебното правителство,  ударно ще навлязат нови средства, нови системи и нови технологии в здравеопазването. Радев изтъкна, че са си поставили амбициозни и високи цели, защото има какво да наваксваме в сравнение с други европейски държави.

- Advertisement -

Радев изтъкна, че държавата е длъжник на младите лекари, като посочи, че е проблем и стартовото заплащане. Така съотношението между парите на начинаещ лекар и шеф на болница е над 10 пъти. Според него ако останем на сегашния модел и само с една здравна каса, то е редно да има конкуренция и така даде да се разбере, че предпочита демонополизация.

Пред студентите Радев поясни още, че кризата с COVID- 19 ни подтикналa да преосмислим значението на нашето здраве. По думите му в следващите 1-2 години това ще доведе трансформация модела на здравеопазването. Именно затова планът за възстановяване дава средства и би могъл да бъде мощен тласък на тази трансформация. Целта по думите му е да се борим срещу смъртността с ранна диагностика и достъпна помощ, да се инвестира човешкия капитал. Това може да стане именно с проектите заложени в плана.

Единият от тях е този за спешна помощ от въздуха. Радев изтъкна, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава. Именно затова се планира да има 6 локации из страната, за да може да се покрива първия златен час. Вторият проект предвижда изграждането на 10 строук центрове, където пациентите да намират високотехнологична и бързо лечение. Третият проект е за 390 амбулатории в малките населени места и изпращане на кардиографи и ехографи, апаратура за дистанционна диагностика в тези регионални центрове. По думите му от значение е не само въвеждането на електронна здравна карта, а единен дигитален център на здравния статус на българите, като се започне от децата и там да бъдат въведени всички данните, че знаят как да се управляват средствата в здравеопазването и накъде да се насочат. 

„Предизборната ситуация не пречи на предприемането на адекватни ковид мерки, въпреки че има хора, които се опитват да спекулират с това“, коментира Радев преди събитието пред „Марица“. По думите на Радев той и неговото вице Илияна Йотова са пожертвали рейтинга в името на здравето на хората. „Изцяло подкрепяме това, което реши правителството“, лаконично добави държавният глава и се отправи към мероприятието.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече