Малшанс: Лобито на Гешев не успя да издигне кандидат за ВКС

0

- Advertisement -

Съдия Галина Захарова остана единственият кандидат за председател на Върховния касационен съд. Нейната кандидатура беше издигната от върховните съдии и остави мнозинството във ВСС без възможност за издигне конкурент с подобен профил и престиж в гилдията.

Преди две седмици Пленумът на Върховния касационен съд издигна кандидатурата на съдия Захарова с пълно единодушие. Очакването е кандидатурата на Захарова да бъде отхвърлена от лобито около главния прокурор Иван Гешев, което ще бъде още една крачка към делегитимирането на Висшия съдебен съвет в този му състав. По информация на Mediapool членове на ВСС от мнозинство активно са сондирали възможни кандидати, но всички са отказали.

Преди девет години Захарова стана първият член на Висшия съдебен съвет, подал оставка в безпрецедентен акт на протест срещу лобизма в системата. Заедно с нея напуска и колегата ѝ Капка Костова. Оставките бяха подадени седмица след назначаването на семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ) съдия Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

Галина Захарова участва и в съдийския протест пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонираха статуквото в системата.

Преди седмица правосъдният министър Янаки Стоилов заяви, че няма да издига друга кандидатура и подкрепи съдия Захарова. Той коментира, че тя притежава всички небоходими качества, за да оглави ВКС, а кандидатурата ѝ отговаря на всички изисквания и стандарти.

“При това положение не виждам причина да издигна своя кандидатура за поста“, каза правосъдният министър преди седмица. Той не намира проблем в това, ако кандидатурата на Захарова остане единствена.

Съдиите от ВКС издигнаха Захарова с аргумент, че върховният съд е институция, призвана да брани законността в страната, да е гарант на тази законност и този, който поеме поста на председател, трябва да е в състояние да отстоява не само тези ценности, но и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и защита на магистратите.

- Advertisement -

„Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама“, написаха съдиите от Търговската колегия на ВКС.

Те описват съдия Захарова като магистрат „с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, съчетани с богат административен опит, добра работа в екип и безспорен авторитет“.

Наказателните съдии от ВКС допълват: „През над тридесетгодишния ú стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност… С работата и поведението си както като съдия, така и като ръководител на Наказателна колегия допринася за издигането на авторитета на Върховния касационен съд сред магистратите и в обществото.“

Съдия Галина Захарова има над 33 години опит в съдебна власт. Тя започва кариерата си като стажант съдия в Софийския градски съд. След това е назначена за съдия в Софийския районен съд, после е съдия и заместник-председател на Софийския градски съд, съдия и заместник-председател на Софийския апелативен съд, а от 2013 г. е съдия във Върховния касационен съд. От три години тя е председател на Второ наказателно отделение.

Тя има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

Автор: Красен Николов

Източник: Mediapool.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече