Предизборен прецедент: Румен Петков ще сезира БЛС за разклатената психика на Костадин Ангелов

0

- Advertisement -

Лидерът на АБВ Румен Петков ще сезира Лекарския съюз за разклатената психика на Костадин Ангелов, опасявайки се, че че ще навреди на високо отговорната му работа му като хирург. Повод за загрижеността към пациентите на Ангелов са негови показания пред съда за състоянието му след твърдения на лидера на АБВ.

Румен Петков уточни, че бившият здравен министър е подал искова молба до СГС срещу него, като цената на иска е 50 000 лева и прочете пред журналисти част от аргументите на Ангелов, отнасящи се до собственото му състояние.

„При самопризнанията му, че не може да спи, има смущения, напрежения и гняв, аз си мисля, че на този човек трябва да му бъдат отнети лекарските права“, заяви Петков. „Ако един хирург не е спал денонощия, как ще оперира! Той може да убие пациента, би трябвало да му бъде забранено да оперира хора“, коментира Румен Петков.

В документа Ангелов посочва, че Петков е изнесъл обидни и клеветнически твърдения по негов адрес и в подкрепа на това посочва заглавия от медийни публикации, цитирали Румен Петков, където Петков, най-общо, го сочи като ключов виновник за COVID кризата, както и за отговорен по серия случаи на заболели с фатален изход. „Той (Ангелов), вероятно, не е в течение, но аз не пиша заглавия. Ако той е писал заглавия в медии, това е лоша практика, която винаги съм отричал, като подход на хора, които заемат висши държавни длъжности и хора, които носят отговорност за управление на системи, защото това е посегателство върху свободата на медиите“, заяви лидерът на АБВ.

- Advertisement -

В исковата молба бившият здравен министър акцентира, че изреченото от Петков срещу него е смутило трайно съня, покоя и човешкото му и професионално самочувствие: „…Всичко това рефлектира изключително негативно върху емоционалната ми сфера. От публикуването на описаните по-горе клеветнически твърдения съм преживял и все още преживявам силни негативни емоции – както в професионален, така и в личностен план. Все още съм силно разтроен и притеснен заради разколебаното обществено доверие в личността ми, утвърдена в общественото съзнание като достойна за чест и уважение, от изнесените клевети по мой адрес“… „Започнах да имам проблеми със съня, изпитвам смущение, напрежение, гняв и неудобство от свързването на името ми с клеветническите изявления на ответника (Петков) по мой адрес, разстроен съм от абсолютно незаконосъобразната намеса на ответника (Петков) в личната ми сфера и публичното засягане на моя личностен и професионален авторитет, чест, достойнство и добро име…“.

 Ангелов казва също, че все още е подвластен на описаните от него душевни състояния, които и до днес не са преодолени. Румен Петков подчерта, че личните преживявания нямат общо с професионалната реализация. Той изрази тревога от самоописанието на Ангелов за собственото му психическо и физическо състояние и съмнение, че разклатената му психика няма да навреди на високо отговорната му работа му като хирург. Тази емоционална картина, която той предоставя за себе си е самоунищожителна, коментира Петков и добави: „Един човек, който изпитва гняв как ще работи с пациенти, как ще ги успокоява, как ще ги лекува? Един човек, който е пренапрегнат, уморен от недоспиване, с какво може да бъде полезен на пациента?“

Според лидера на АБВ и пациентската организация трябва да реагира. Той е категоричен, че трябва да бъде гарантирано здравето на пациентите и да бъде направен невъзможен допира на пациенти до хора с разклатено психично здраве и които са преуморени, в резултат на натрупан гняв, независимо от какво произхожда. Когато един лекар е направил самопризнания, практически, че е непригоден да работи, трябва да се вземат мерки за здравето на пациентите, категоричен е Румен Петков.

 Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече