Радев стъпка Конституцията, а всички се правят на разсеяни

0

- Advertisement -

Къде спят медиите, не виждат ли гредата в окото на държавния глава, как ще видят собствените си трески за дялане?

Онзи ден насред центъра на София бе разигран такъв неморален и незаконен политически цирк, граждани, че ако бяхме нормална държава, всички участници в него вече щяха да са изритани на улицата от самата улица, а срещу главния организатор – президентът Румен Радев, щеше да е започнала процедура по импийчмънт.  

- Advertisement -


Ето защо, дори да бях най-силен и искрен привърженик на Радев, готов да гласува за него с две ръце, щях вече сериозно да съм се замислил дали да остана такъв, след публичната спявка с министрите, която той свика, по темата за вируса и ваксините. Уж по тази тема, де, а всъщност цялата работа си беше един изключително некадърен опит за предизборен ПР във все по-тежката за сегашния президент ситуация, когато некадърността на назначеното от него служебно правителство рефлектира пряко и силно негативно върху личния му рейтинг. 
Не мисля, че Радев си представяше колко 

кошмарен ефект на бумеранга 

ще се получи, когато преди време назначаваше служебните министри. По-скоро обратно, повече от година той политически работеше да се стигне точно до такъв удобен за него сценарий – по време на изборите практически да няма реална власт в държавата и да бъде в ролята на сам юнак на коня. Но не би, в случая имаме точно обратното – прекрасна илюстрация на поговорката за вола, дето рие, а на гърба му пада. 

Само набързо ще минем през няколко основни глупости, които изръси Румен Радев и на които вероятно могат да се хванат само умници като него. Не, че това е малка аудитория в България, но все пак…..

На първо място е твърдението му, че всички други кандидат-президенти истеризират темата Ковид и преувеличават обвиненията към сегашното управление, за да спечелят гласове, само той единствен е истински загрижен за хората в тази страна и е 

готов да се жертва

 в името на реалните мерки срещу болестта. 
Всъщност истината е, че всички виждаме как некадърните министри от радевото котило могат да окепазят една наистина добра и реалистична мярка като зелените сертификати, само като я въведат прекалено късно и по неправилен начин. Самият Радев отчита това и уж ги критикува. 
Но ако не търси политическа печалба с действията си, защо изобщо направи спявката с министрите публична? А и защо я направи след дъжд качулка? След като лично той има толкова добри идеи за справяне с кризата, защо проспа всички предишни месеци, когато управляваха предишните негови служебни кабинети и скромно не им прошепна какво да правят? 
Ама и аз съм един наивник – що ли толкова се замарям да питам, след като всичко е ясно. 
После идва твърдението на Румен Радев, че децата и техните родители сега са останали затворени поради анти-Ковид мерките. Ами не е вярно, бе, г-н президент, не казвам, че съзнателно лъжете, ама просто не е вярно. Децата само от няколко области, където пикът на Ковид-вълната отиде прекалено високо, преминаха към дистанционно обучение. Това не значи, че те са насила затворени в къщи и не могат да излизат оттам. А още по-малко пък значи, че родителите им са затворени. Напротив, когато не са пред компютъра, за да карат час, малките ангелчета се събират на тумби по градинките, пият бира и щипят момичетата по начин най-непукистки спрямо въргалящата се наоколо смърт. 
Родителите им като цяло пък ходят по демонстрации или просто злословят по кафенетата срещу зеления сертификат, въпреки че никой никъде реално не им го иска. Тъй като съм доброволно и напълно убедено ваксиниран още преди месеци, през последните дни нарочно минах през доста кръчми, като си разхождах сертификата в джоба – уви, никъде дори не си помислиха да го поискат. Почувствах се лично засегнат и ми стана много мъчно, че тази полезна иначе за обществото мярка, не работи. И аз, горкият, бях принуден да давя мъката в алкохол…..

Радев иска също от министрите тестовете, става дума, доколкото разбирам, за антигенните тестове, да бъдат наистина безплатни. Ами да, ама аз не съм съгласен по няколко причини. Първо, както знаем, такова нещо като безплатен обяд няма. Това означава, че аз и вие, ваксинирани граждани, ще плащаме от джоба си тестовете на онези кретени, които не искат да се ваксинират, а са готови да губят ценно време, пари и обществени усилия, за да се тестват през два дни. Ми не съм съгласен, бе, г-н президент.  
Още по-малко съм съгласен вие 

да си развявате популизма и да си правите предизборен ПР с парите от моите данъци

В края на краищата, който не иска да се ваксинира, трябва да си плаща за гяволъка, не ли? Я да видим какво направиха в доста по-демократични страни от нас като Щатите, Франция и други – направиха ваксините задължителни за лекари, учители, държавни чиновници и други, а на всичкото отгоре съблюдават ефективно спазването на това изискване и който не желае – навън, да си търси хляба там, където му позволяват свободно да заразява и убива колкото си хора иска.

И накрая – президентът изисква правителството да разреши сертификати да получат и хората, които просто имат много антитела. Извинявайте, ваше сиятелство, поне се допитайте до наистина сведущи специалисти, а не до онези, които очевидно ви съветват според мъдростите на доцент Тирбушонов и професор Пиячков. Първо, многото антитела не са доказателство за нищо, защото сред тях може да има, но може и да няма такива, които се справят специално с коронавируса. И второ, много антитела мога да имам и заради обикновен грип или нещо друго. От личен опит – преди години ми бяха отчетени страшно много антитела, защото няколко дни поред бях пил аналгин срещу зъбобола, който ме мъчеше. 
Така че – айде да не играем политическата игра по каруцарски. 

Всичко, казано дотук обаче бледнее пред самия факт, че такава среща бе проведена по такъв начин и предавана публично посред предизборната кампания. Да, всичко бледнее, защото моделът на срещата е не просто копиран от примитивния, антидемократичен начин, по който от Кремъл руският самодържец Путин управлява престъпната си мафиотска империя, а защото тя е антиконституционна от гледна точка на българския Основен закон. 

Не знам къде блеят юридическите съветници на Румен Радев и не ме интересува. Но много искам да попитам служебния правосъден министър и виден конституционалист Янаки Стоилов защо не възрази. Защо не предупреди колегите си министри да не ходят при старшината публично да им набива канчето по такъв срамен за тях начин? Защо не излезе пред медиите и не каза, че в случая не само царят е /юридически/ гол и бос, а и присъстващите министри. Което на нормален език би трябвало да се преведе така – в българското президентство се проведе 

безсрамна политическа оргия
  
Не си спомням през последните 30 години някой държавен глава да се е държал по този нагъл и безобразен начин с кое да е правителство, включително служебно. Не и след Тодор Живков. 
Но защо, бе, другарю Стоилов мълчахте и мълчите? Не беше ви ясно, че по Конституция не може да има такова смесване на властите, на каквото станахме свидетели на живо в ефир, така ли? Не знаете, че президентът е институция, която няма преки функции в изпълнителната власт, а правителството е напълно еманципирано от него и взима самостоятелни решения, за които носи отговорност пред Парламента и пред избирателите, не пред президента. 
Не разбирате тънкия момент, че принципът за разделение на властите важи дори за служебните кабинети, нищо, че те са назначени от президента, а? 
Да, у българина някак здраво е закрепено мнението, че, който плаща, той поръчва музиката. И в чалгарниците наистина изглежда да е така – но това е привидност. Като се замислиш, онзи, който плаща, поръчва само коя музика да му изпълнят, обаче не може да диктува на композитора какво точно да композира и как. Ако можеше, щеше сам да си композира. 
В политическия аналог, все едно да кажем, че, тъй като президентът формално се подписва за назначението на главния прокурор, оттам нататък главният прокурор – който и да е той – трябва да му е вечно благодарен и да пренебрегва закона, само и само да изпълни президентската воля. Ами не става така и няма как да стане, тъй като и съдебната власт е независима от президента точно толкова, колкото и правителството. 
Но не е само Янаки Стоилов виновен, че антиконституционната постъпка на Румен Радев не получи достойно разгласяване. Чудя се например

 къде ли спят основните негови опоненти

 в президентската надпревара – чакат Луна да ги изпревари с критиките ли? Или великодушно му прощават дребното нарушение на Конституцията?

Чудя се също къде спят медиите. Ами, колеги, ако не виждате гредата в окото на президента, как ще видите собствените си трески за дялане? 
А най-накрая се чудя и на моя акъл – чавка ли го изпи, та продължавам с опитите да отварям очите на слепите.  

Автор: Пламен Асенов

Източник: Faktor.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече