У нас няма невъзможни неща: Как Пеевски се сдоби с почти цяло село – архитектурен резерват (документи)

0

- Advertisement -

След поредица правни действия – вливания и заличавания през последните две-три години, най-богатият и вече не чак толкова млад успял мъж Делян Пеевски е окрупнил бизнеса си. Той го е свел до една фирма в България, в която официално е господар. Всички пътища на дружествата, в които той е имал собственост, водят към „Интръст“ ЕООД.

Компанията е учредена през 2017-та, с предмет на дейност „Инвестиционна и търговска дейност, сделки с недвижими имоти, търговско представителство и посредничество, както и извършване на всякакви други сделки и/или дейности, които не са забранени от българското законодателство“.

Пътят на фирмите и имотите на Пеевски към „Интръст“ Actualno.com проследи в Търговския и Имотния регистър.

На база данните в тези регистри може да се направи констатацията, че Пеевски притежава почти цяло село, което е архитектурен резерват – Ковачевица, намиращо се в община Гърмен, област Благоевград.

В края на 2017-та година „Интръст“ придобива 36 имота в Ковачевица от НСН Инвестмънт и ги ипотекира в „Търговска банка Д“ на турския бизнесмен Фуат Гювен срещу кредитна линия от 7 977 000 евро. Как Гювен и банката му бяха намесени в спорове за политическа връзка на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с ДПС – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

През септември 2020-та договорната ипотека в банката е вече заличена. Така Пеевски е горд собственик на въпросните 36 имота в селото с обща площ 8 315 квадрата, от които десет сгради.

Селото е малко, с едва 64 души население. То е единственият архитектурен резерват в община Гърмен, включващ църквата „Св. Никола“, килийно и светско училище, 112 жилищни сгради и 5 стопански постройки (хармани и плевни). 56 от тях са реставрирани, останалите са в различна степен на съхраненост. Запазило е своята самобитност и възрожденски облик, обект на сериозен туристически интерес. Има специфична структура в три концентрични зони: жилищно ядро, пояс от селскостопански сгради и зона с обработваемите площи.

(Село Ковачевица е китно, със съхранени от Възраждането спретнати къщи. Снимка: Уикипедия)

Другият атрактивен имот, който е придобила фирмата „Интръст“, е в Копривщица. От август миналата година компанията т.е. Пеевски е горд собственик на Ломевата къща (механа) в центъра на Копривщица – паметник на културата, заедно с поземления имот до нея.

- Advertisement -

(Механа „Ломева къща“ в Копривщица. Снимка: lomeva.wordpress)

Формално Пеевски се е освободил от винарната „Старата изба – Първенец“ – бившата резиденция на Тодор Живков, която той придоби в края на 2017-та чрез публична продан срещу 3,5 млн. лв. Тя се намира между пловдивските села Първенец и Храбрино, на площ 14 декара и два комплекса – стара и нова част, които включват ракиджийник, ресторант, изби, енотека, спортна зала, шест стаи и др.

(Старата изба – Първенец. Снимка: в-к „Марица“)

Новият ѝ собственик от април 2019-та е „Ди Ар Си Инвест“ – еднолична собственост на благоевградчанина Емил Деведжиев. Според медийни публикации Деведжиев е близък на Пеевски, тъй като ръководи и други фирми под контрола на ексдепутата от ДПС, сега кандидат-депутат.

(Сред фирмите, които са се вляли в нея, е „ИПК Родина 2“, управлявана в активните ѝ години от майката на Пеевски – Ирена Кръстева)

Чрез „БЛ Ритейл“ до края на миналата и сега чрез „Ем Де Инвест“ Деведжиев е едноличен собственик на „Ди Ар Си Инвест“. Благоевградчанинът е и едноличен собственик на капитала на „Кингфишер Лимитид“ (учредено в Аджман Свободна Зона, Дубай, ОАЕ) – притежател на капитала на „БЛ – Ритейл Риъл Естейт“ ЕООД. Дружеството „Ди Ар Си Инвест“ е придобило от „Интръст“ редица имоти в София, в това число и ресторант „Воденичарски механи“ в кв. Драгалевци.

И все пак империята на Пеевски продължава да е впечатляваща с размерите си. Извадката ѝ от Имотния регистър е с внушителен обем от 104 страници.

Макар почти всичките му доскорошни фирми да са заличени в Търговския регистър, част от тях все още притежават имоти, но като цяло пътят им е насочен към „Интръст“, видно от досегашните им прехвърляния.  

Цялото имуществено притежание на „НСН Инвестмънт“, в която преди това са се вляли 10 дружества, свързани с Пеевски, е придобито от „Интръст“. Тук влизат куп атрактивни търговски и жилищни имоти из цялата страна – София, Пазарджик, Пловдив, Благоевград, Велинград, Несебър.

Към „Интръст“, освен „НСН Инвестмънт“, са прехвърлени още 4 други дружества. За миналата година компанията има приходи на стойност 32 млн. лв., разходи от 22,9 млн. лв. и печалба на стойност 9 млн. лв.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече