Дотук добре – дела и документи, но арест – кога?

0

- Advertisement -

Само който не е пътувал години наред по „Хемус“ може да вярва, че всички предвидени за магистралата пари са вложени в нея. Дупки, неравности, лоша настилка, постоянни ремонти – това е „Хемус“ – 30-годишна одисея. И никой не знае колко пари са изляти в това чудо на пътното строителство. Мине-не мине време, току излезе някаква бомбастична цифра в медиите.

Само дето качеството на свършеното е под всякаква критика. Не стига това, ами и още милиони са дадени изцяло авансово, без насреща да е свършена каквато и да било работа. Самите пътностроителни фирми, разбира се, дума не дават да бъдат критикувани или не дай боже – проверявани. Според тях всичко си е наред. Само дето хич не е.

С много по-малко средства други страни направиха магистрали за чудо и приказ. И ако с държави като Германия е трудно да се сравняваме, нека да идем поне до Сърбия или до Гърция. Впрочем, сравнението с която и да е държава по отношение на пътищата не би било в наша полза. Защо е така? „Един от известните строители на пътища от началото на годината е превел 21 млн. лева в Обединените арабски емирства“, каза пред журналисти вътрешният министър Бойко Рашков.

Наред с това той обяви, че авансите за „Хемус“ са минавали през близка до Бойко Борисов банка. Всички подозираме коя е тази неназована банка. Тя присъства в десетки журналистически разследвания, за нейните обвързаности се знае и в деловите, и в политическите среди. Но засега никой не успява да освети тези обвързаности до степен такава, че да могат да се прекратят и създателите на престъпни схеми да се озоват там, където им е мястото.

Подобни твърдения могат да се чуят на много места, но министър Рашков е човекът, който може не само да говори, а и да доказва. В неговата власт е (все още) да достигне съответното ниво на натрупвания, които могат да доведат до арести. Арести не на дребни подизпълнители – никой не го е грижа за тях, а на едрите риби, усвояващи десетки милиони от обществения ресурс в лична полза. Впрочем, само авансите за „Хемус“ са за над 1 милиард. Но, както вече Рашков вече обяви, прокуратурата бави разследването и няма как събраният материал да тръгне към съда. Тук стигаме до проблема, който за мнозинството българи си остава неразбран и недооценен – с тази прокуратура ще я караме все така.

- Advertisement -

Докато главният прокурор не бъде сменен, никакъв напредък няма да имаме нито в борбата с корупцията, нито пък ще спре източването на средства. И докато не се осъзнае това от повече хора, промяната ще си остава едно добро пожелание. И всичко това е само за една магистрала. Ако схемата е прилагана и за останалите, лесно можем да си отговорим на въпроса защо си трошим колите по скапаните пътища и защо толкова хора всеки ден загиват – защото някъде си седят едни лакоми хора и цялото им време е посветено на идеята да прилапат обществен ресурс.

Да не говорим, че магистралите са само върхът на айсберга. За краткото си съществуване в двата експресно протекли парламента имахме и комисия по ревизията, която открехна още няколко завеси – все водещи към задкулисно разпределение на парите ни. Едно време имаше рубрика „България – дела и документи“ и съдебните репортери често си правеха майтап с тази фраза. Днес повече от всякога са ни нужни дела (съдебни), базирани на документи (грижливо проверени).

Но какво би било най-ефикасно? Арести и присъди. Защо не? Европа е пълна с такива примери. Крадеш – плащаш. Рано или малко по-късно. За да останат мутрите наистина извън управлението, ни е нужен вътрешен министър, който не се страхува – в това по отношение на сегашния не се съмняваме, и който е готов да доведе започнатото до успешен за обществото край. Ето това е основна задача на Бойко Рашков, в която той трябва да получи пълна обществена подкрепа, за да имаме имена, факти и арести. Последното е единственият начин да станем нормална държава, в която всеки получава според делата си.

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече