Нов прочит: Готви ли се предизборна измама?

0

- Advertisement -

Готви ли се предизборна измама? 

Първо фактите: 

Факт 1:
На 3 ноември ЦИК изпраща официално писмо на ДАНС (вж. факсимилето), с което съобщава, че в склада, където се съхраняват машините за гласуване, е пристигнала партида с машини, която ЦИК не е поръчвала и не знае за какво са предназначени. 

Факт 2:
Отговор от ДАНС до момента няма (към 20.30 ч на 6 ноември, т.е. цели 3 дни по-късно).

Факт 3:
На 6 ноември говорителят на ЦИК Цветозар Томов (от ДБ) в отговор на медийни вьпроси, след като водеща политическа сила (ГЕРБ) сигнализира за проблема публично, определя наличието на тези допълнителни машини като „странно“ и подчертава, че ЦИК няма нищо общо с тях и няма да ги ползва.

Факт 4:
На 4 ноември, ден след като е изпратено писмото от ЦИК до ДАНС, зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов (от БСП) съобщава на комисията, че от „Сиела Норма“ твърдели, че „тези устройства са собственост на „Смартматик“ и ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия, и сервиз, и за дейности между „Смартматик“ и „Сиела“, несвързани с изборите в България“.

Факт 5:
Ръководителят на частната фирма, която доставя и контролира машините – „Сиела Норма“, Веселин Тодоров (учредител и кандидат в предни избори на партията на Меглена Кунева ДБГ, която сега е част от ИБНИ на Мая Манолова) отказва коментар.

Факт 6:
На 5 ноември „Сиела Норма“ внася в Административен съд-София жалба срещу ЦИК, която цели да осуети проверката на нелегалните машини.

Факт 7:
Институциите мълчат, а партиите, които се съпротивляват срещу контролното броене на разписките от машините (ДБ, ИБНИ), реагират с подигравки и обиди към ГЕРБ, но не обелват нито дума по същество – какви са тези нелегални машини, за които ЦИК информира ДАНС и защо се намират в склада заедно със сертифицираните машини за вота. 

Сега моите ВЪПРОСИ:

(Ще наричам машините, за които ЦИК пита ДАНС, „нелегални“, защото те са именно такива от гледище на установените нормативни изисквания и процедури за предстоящите избори.) 

- Advertisement -

1. Защо вече дни наред няма отговор на писмото на ЦИК?

2. Защо до този момент никой – ДАНС, МВР, „Сиела Норма“, правителството – не дават членоразделна и официална информация за нелегалните машини, след като въпросът вече е публично достояние?

3. Какво търсят нелегалните машини, без да е представен на ЦИК поне опис на серийните им номера, в склада, където се съхраняват утвърдените от ЦИК машини за вота?

4. Какво е предназначението на нелегалните машини, защо са доставени точно сега и защо се съхраняват точно там?

5. Защо все още не е извършена проверка на нелегалните машини? Кога ще бъде извършена такава проверка? 

6. Случайно съвпадение ли е, че именно партиите, които истерично се съпротивляват срещу контролното броене на разписките (ДБ, ИБНИ), което е единствената реална гаранция срещу манипулация на машинния вот, сега се опитват да отклонят вниманието и да заметат под килима проблема с нелегалните машини, за който ЦИК съобщава на ДАНС на 3 ноември?

7. Има ли ЦИК реален и пълен контрол върху изборния процес и върху машините, които ще бъдат използвани за гласуване и отчитане на изборните резултати? Или реалният контрол е в частната фирма „Сиела Норма“? 

8. В контекста на този скандал, защо ЦИК се отметна от решението си за контролно броене на разписките във всички секции? Какво крие ЦИК? 

Мълчанието и шикалкаването на институциите рушат доверието в честността на предстоящите избори.

Автор: Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече