Нонсенс, последван от провал: Кацаров се размина рязко със заповедта си за тестовете на учениците

0

- Advertisement -

При положителен тест учениците трябва да се тестват повторно в лаборатория в срок до 24 часа

Здравният министър Стойчо Кацаров рязко се размина със заповедта си за тестването на учениците. Пред БНТ той заяви, че „няма никакъв проблем родителите, завеждайки децата си на училище, да направят тестовете пред училище“. „Дали ще го направят вкъщи, или пред вратата на училището, няма съществена разлика. Това е абсолютно допустимо“, посочи той.

Изказването му обаче е в колизия с току що подписаната от него и от колегата му образователното министерство акад. Николай Денков заповедкоято регламентира подробно процеса на тестване в училищата. В нея изрично е записано, че тестването ще се извършва в класната стая на паралелката от поне две лица, определени от директора (педагогически, непедагогически персонал, медицинско лице и/или доброволци). Доброволци могат да бъдат родители, медиатори, представители на БЧК и др., които разполагат с валидни документи за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от лабораторно изследване. 

Заповедта прави задължителни за изпълнение Насоките на МОН за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които са актуализирани съобразно новата обстановка. Според новите насоки присъственият учебен процес ще изисква изследване на учениците с щадящи бързи антигенни тестове за COVID-19, докато 14-дневната обща заболяемост падне под 250 на 100 000 души. Изключение ще се прави за децата с валиден документ за преболедуване или с отрицателен резултат от лабораторно изследване, а за учениците над 12 години – и ако имат документ за ваксинация.

Изследването на децата следва да се извършва в училището, с изключение на учениците със специални потребности, които ще се тестват вкъщи. За тях тестовете ще се предоставят на родителите не по-късно от един ден преди деня, определен за изследване. Когато присъственото обучение се възобновява в дни, различни от понеделник и четвъртък, тестване се извършва в първия присъствен ден от седмицата. Ако първият присъствен ден е вторник, следващото изследване се прави в четвъртък. Ако първият присъствен ден е сряда или петък, следващо тестване през седмицата не се извършва.

Повечето от конкретните правила за тестване вече бяха съобщени от МОН, но има и други важни за учителите и директори детайли. При вземане и отчитане на пробата лицата следва да са с лични предпазни средства – ръкавици и маски, осигурени от институцията. Учениците задължително трябва да носят маски по време на изследването, освен в момента на вземане на слюнчена проба. След вземане на пробата, следва задължителна хигиена на ръцете чрез измиване с топла вода и сапун или чрез дезинфекция на ръцете. Повърхностите (маси, чинове, катедри и др.), върху които се е провело изследването, трябва да се почистват задължително чрез дезинфекция, помещенията да се проветрят.

При установяване на положителен резултат, ученикът се отделя незабавно в предназначеното за такъв случай място при осигурено наблюдение. Той се допуска обратно в училище само след отрицателен резултат от лабораторно изследване за COVID-19 или валиден документ, че е клинично здрав. Уточняващото (потвърждаващото) изследване следва да се проведе до 24 часа от положителния резултат от бързия антигенен тест, проведен в училище. На ученика ще се поставят отсъствия по уважителни причини, без да е необходимо представяне на медицински документ в деня, в който е установен положителен резултат в училището. Учениците от паралелката продължават да се обучават присъствено до момента на потвърждаване на положителния резултат от тест, проведен в лабораторни условия. В случай на потвърден положителен резултат, учениците от паралелката трябва да се карантинират от РЗИ за 10 дни, която да определи всички контактни лица. При отрицателен лабораторен резултат, паралелката продължава присъственото обучение.

В дните на изследване дневният режим ще се променя, за да се осигури време за изследване – до 30 минути. Може да се променя началото на учебния ден, да се намалява продължителността на междучасията, на времето за организиран отдих и физическа активност, за самоподготовка и за заниманията по интереси (при целодневна организация на учебната дейност), на продължителността на учебните часове или друго решение на директора. Родителите трябва да се уведомяват за промяната на дневния режим поне един ден предварително.

В заповедта вече ги няма и цветовите зони, които определят режима на работа на училищта.

БОКЛУК

Използваните тестове с отрицателен резултат ще се събират в плътни чували/торби за смет, които се завързват и се изхвърлят по общия ред от училището като неопасен отпадък в контейнерите за смесен битов отпадък. Използваните положителни тестове се събират отделно, в кутии за изгаряне на опасни отпадъци, за еднократна употреба с обем 10 или 20 литра, в зависимост от броя тествани ученици. До запълването на кутиите за изгаряне на отпадъци, те ще се съхраняват в определено за целта помещение в училището, до което има достъп само медицински персонал или лица от персонала на училището. Въпросните кутии ще се предават от директорите в съответната регионална здравна инспекция (РЗИ), като може да се използва неспециализиран транспорт. След това директорът на съответната РЗИ има грижата за последващо им временно съхранение и подаване на информация до МЗ за наличието и броя на кутиите, за които следва да бъде организиран транспорт и предаване за последващо крайно обезвреждане. МЗ от своя страна ще даван на екоминистерството тази информация за съставяне на график за събиране и транспортиране на национално ниво на събраните кутии за изгаряне на отпадъци до съоръжението за крайно обезвреждане. Само за София град, поради наличието на голям брой училища с голям брой ученици, при необходимост и по заявка от страна на РУО – София град и/или на Столична РЗИ за наличието на вече запълнени в училищата по поне 3 броя кутии за изгаряне на отпадъци, РУО-то или Столична РЗИ ще подават искане до МОСВ/ПУДООС за осигуряване на транспорт от място на същите кутии по предварително съгласуван график за събиране и транспортиране на вече запълнените кутии до съоръжение за крайно обезвреждане.

- Advertisement -

СЪГЛАСИЕ

Мнозинството от родителите в София са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично, за да се върнат в присъствено обучение. Това сочат първоначалните сондажи из училища в столицата. Обобщена картина за страната просветното министерство ще има утре, когато регионалните управления на образованието ще докладват на МОН получените от училищата данни.

Родителите на учениците от 1 до 4 клас, които се обучават дистанционно, имаха срок до 12 ч. днес да декларират писмено дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично, за да могат да учат присъствено. В редица училища в столицата процентът далеч надхвърля 50 на сто съгласни родители от паралелка, колкото е прагът за връщане на съответния клас в присъствено обучение. От 242 училища в столицата, които обучават деца в начален етап, само 11 ще останат онлайн поради недостатъчно съгласни родители, показват даннни на РУО-София, цитирани от Би Ти Ви.

В 119-то училище „Акад. М. Арнаудов“ например 91.4% от родителите са пожелали децата им да се обучават присъствено, но 14.1% няма да позволят да се тестват в училище. „На 10 ноември ще се тестват и учат присъствено 424 ученици в начален етап, а 67 ще продължат в обучение от разстояние в електронна среда“, написа директорът му Диян Стаматов във фейсбук. Това означава по около 3-4 деца от паралелка, които ще останат да учат дистанционно.

В 51 училище „Е. Багряна“ съгласие за тестване са дали 86% от родителите на децата от 1 до 4 клас, съобщи директорът му Асен Александров.

В 18 СУ „Уилям Гладстоун“ 75% от родителите са декларирали, че са съгласни децата им да бъдат тествани. В сряда в клас се очаква да влязат около 650 деца, а 120 да продължат да учат от къщи.

Около 90% от родителите са дали съгласие за тестване на децата им и в 23-то СУ „Жолио Кюри“.

В 8-о СУ „Васил Левски“ присъственото обучение ще започне от следващия вторник, за да има повече време за подготовка за тестването и за предстоящите в неделя избори.

СТАРТ

„До момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет бяха по-отдалечените такива. За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове“, коментира пред Нова тв министърът на образованието Николай Денков. По думите му следващата партида от 200 хиляди теста се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области, тъй като всичко зависи и от доставчиците. „Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас от сряда“, обясни министърът. 

Автор: СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече