„La reppublica“: Изтощени болници в България, където правителството крие кризата

0

- Advertisement -

Открит е трафик на фалшиви зелени пропуски, което тревожи страните от Шенгенското пространство

Най-влиятелната медия в Италия La reppublica излезе с разтърсваща информация за България и хаоса, създаден от служебното правителство с пандемията. 

„Имаме заповед да не говорим с журналисти, не можем да кажем нищо…“. Лекарят със синьото палто е на път да си тръгне, в съответствие с българското правителство, което седмица преди изборите крие най-тежката здравна криза в България.

„Тук в Пирогов Covid пациентите заемат три етажа. Всеки ден пристигат нови, специализираният персонал, който знае как да ги лекува, не е достатъчен. Наложи се да пренастроим три интензивни стаи за интубиране и вентилация на пациентите. Почти няма свободни легла. В едно от отделенията преброих петдесет пациенти, общо имаме повече от сто и петдесет, но никой не дава сигурна информация”, пише La reppublica.

Материалът продължава така: 

- Advertisement -

„Болница „Пирогов“ в центъра на София заема десететажна сграда с фасада, оградена с червена рамка. Има най-добре оборудваната спешна помощ в страната. Отвън има 23-ма души на опашка за ваксината, други 12 чакат резултата от бързия тест. Главният вход е разделен на две врати, на едната пише „Covid“, но влизате и излизате, без да обръщате много внимание на пътеките. Вътре Пирогов изглежда на 70 години: стените трябва да бъдат варосани, клиниките са остарели, някои инвалидни колички са паркирани по стълбите. Няма социално дистанциране, но всички – пациенти и медицински персонал – носят маски. В България, където само 22% от населението е ваксинирано с двойна доза, където 33% все още вярват, че Covid е малко повече от грип и 40% от личните лекари са No Vax, не се приема за даденост.

Авторите от La reppublica акцентират, че за пръв път седмичният брой на смъртните случаи, свързани с COVID, надхвърли хиляда (1087), смъртността на милион жители е най-високата на планетата, инфекциите са се увеличили с 2826 случая, броят на лекарите, медицинските сестри и заразените парамедици достигна 16 269, интензивното лечение (732 пациенти) е наситено и болниците са принудени да преустановят приема и операциите за хора без COVID. Главният лекар на „Пирогов“ Георги Георгиев каза: „Трябва да се интубират 30 % от пациентите. Изживяваме едни от най-трудните времена, плащаме от гледна точка на психическото и физическото здраве. Изтощени сме, извън всякакви граници“. В момента софийското правителство не е поискало помощ от други страни от ЕС, а слухът за прехвърляне в чужбина на български пациенти е отречен.

Публичните изказвания на политическата класа са насочени само към изборите на 14 ноември. Миналата седмица президентът Румен Радев на посещение в област Ямбол поздрави Министерството на здравеопазването за овладяването на пандемичната вълна, когато се разпространи новината за изчерпването на интензивното лечение в Ямбол. По телевизията темата почти не е засегната. „Телевизиите са в ръцете на частни групи, те не се контролират от Радев“, каза пред републиката Тихомир Безлов, анализатор в Българския център за изследване на демокрацията. „Прекалено много място е отделено на No Vax. По време на изборния период медиите са още по-предпазливи, страхуват се да бъдат обвинени, че вземат страна“.

Останалата част от Европа гледа на България с тревожност. Защото е вярно, че за да напуснете държава извън Шенген, имате нужда от паспорт и Green Pass, но също така е вярно, че получаването на фалшив сертификат не е сложно. Официално са съобщени малко под 50 случая. Гръцката прокуратура в Солун обаче разследва трафик на фалшиви зелени пропуски, произведени в България. А за 300 лева (150 евро) в родината на No Vax ще намерите лекари, които записват дозите, без да ги инжектират, съобщава още La reppublic.

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече