Ивайло Мирчев: Очевидно става дума за намеса, гласовете от Турция са три пъти повече от юли

0

- Advertisement -

Очевидно, че сега става дума за някаква намеса, тъй като гласовете от Турция са близо три пъти повече от тези на изборите през юли. Това каза пред БНР Ивайло Мирчев от „Демократична България“, който ще бъде наблюдател на изборния процес в Турция на втория тур на президентските избори в неделя, 21 ноември. 

Той уточни, че ще бъдат няколко екипа, които ще се разпределят в градовете Истанбул, Измир, Бурса и Чорлу: „Това, което видяхме от кадрите на телевизиите, беше смущаващо. Да не говорим, че в една секция да са гласували 1600 души, в тази ситуация, е невъзможно. Очевидно става дума за манипулация“.

- Advertisement -

Мирчев смята, че изборният закон не е бил спазен в Турция: „Ако върнем старото състояние на Изборния кодекс (с ограничение до 35 секции в страните, които са извън ЕС – б.р.), нашите сънародници във Великобритания няма да могат да гласуват. Това беше основната причина за промяната“.

Той беше категоричен, че ако е имало намеса на турската държава в изборите за български институции, това трябва да се изясни и да се изчисти като проблем.

Ивайло Мирчев подчерта, че в дългосрочен план целта на ДБ е въвеждане на електронно дистанционно гласуване в чужбина, което, по думите му, ще реши всички проблеми.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече