Таня Андреева: Задължително е осъвременяването на учебните планове в мед. университети

0

- Advertisement -

„Ключово е въвеждането на помощен персонал в болниците – болногледачи, здравни асистенти и др“, заяви Таня Андреева от ДБ по време на дискусиите зд.а коалиционно правителство на тема „здравеопазване“.

„Задължително е осъвременяването на учебните планове в медицинските университети, за да отговарят те на качеството на здравеопазването“, добави тя.

„Продължаващото образование в България не е задължително, но трябва да стане такова“, заяви педиатърът.

- Advertisement -

„България е на водещите места по детска смъртност и ние трябва да излезем от тази черна статистика. Нужна е цялостна стратегия за детско здравеопазване. Повечето педиатрични сестри са в пред пенсионна възраст“, уточни тя.

„Педиатричната помощ трябва да е равномерно разпределена и съответно да има нужните брой детски отделения на база на здравната карта“, добави Андреева.

„Нужно е коригиране на доплащането на здравни продукти за деца, но няма да е зле да бъдат и безплатни. Трябва да бъдат осигурени и лекарства за редките болести и параентаралните храни, които в България на праткика са недостъпни.

„Разбира се приоритет е и детската болница, която трябва да бъде изготвена чрез подробен анализ за нуждите на детското здравеопазване и кадрово обезпечаване“, категорична беше Таня Андреева.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече