Дяволът на новата политическа коалиция е в детайлите

0

- Advertisement -

Дяволът на новата политическа коалиция, която иска да се превърне и в управленска, е в детайлите. Четирите политически сили – ПП “Продължаваме промяната”, БСП, Има такъв народ и ДБ постигнаха съгласие по десетки общи точки в областта на енергетиката, но без да навлизат в голяма конкретика, защото се оказа, че подробностите в повечето теми са спорни.

Най-горещият картоф за бъдещата коалиция се оказа ядрената енергетика. ПП ПП беше категорична, че ядрената енергетика у нас не бива да бъде прекъсвана, защото от нея зависи и националната сигурност на страната. БСП и ИТН също подкрепиха позицията, че е необходимо да се развиват ядрени мощности, докато ДБ бяха категорични, че това е само една от възможностите за гарантиране на енергийната сигурност у нас и трябва да се проучат опциите за развитие на ядрена енергетика, но и на ВЕИ-та, зелен и син водород и геотермални източници. БСП подкрепя изграждането на АЕЦ “Белене”, според ПП и ИТН най-евтиният и бърз вариант би бил изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, а ДБ продължиха да настояват за нови проучвания и анализи, но не и за категорична подкрепа за изграждане на ядрени мощности, независимо къде. Спор предизвика и предложението площадката на “Белене” да се ползва за неядрени цели.

Дебатът между политическите сили, които обмислят да управляват, се разгорещи, като спорът беше за всяка дума. Прехвърчаха и искри, след като Румен Овчаров от БСП обвини Георги Стефанов, че му липсват първите седем години, след като представителят на ДБ си позволи да прекъсне два пъти изказванията му. Нападките между двамата продължиха в същия дух.

Сред другите теми, които предизвикаха дискусия беше възможността да се предвидят допълнителни енергийни помощи за битовите потребители и бизнеса. На пръв поглед всички четири партии се обединиха, че подобна помощ е необходима, но не можаха да се разберат нито за това кои битови потребители и фирми да бъдат подпомогнати, нито дори дали въпросът трябва да бъде решен от енергийните или социалните експерти на евентуалната коалиция. Не бе подкрепено предложението на БСП при драстично поскъпване на тока от порядъка на 70 на сто, както се говори, да се предвидят безплатни до 200 киловатчаса в сметките на социално слабите абонати, които са около 170-200 хиляди. Категорично не бе подкрепена от лидера на ПП Асен Василев и идеята на БСП ДДС в сметките на потребителите на ток и парно да бъде намален от 20 на сто на 9 на сто.

Партиите постигнаха съгласие, че ще бъде направен анализ за необходимостта и ефектите от извеждане на битовите потребители на либерализирания пазар и предвиденият срок за това да бъде отложен, както и че са нужни проверки и анализи на всички енергийни дружества, както и промяна на ръководствата на някои от тях. Партиите се съгласиха в новия кабинет да има вицепремиер по климата.

Агенти на ДС преговарят за почтената власт

Агентните на Първо главно управление на ДС “Економов” (Румен Гечев) и “Хабов” (Иван Хиновски), както и кадровият офицер от РУМНО с псевдоним “Радулов” (Таско Ерменков) се оказаха част от лицата на промяната и двигатели на преговорния процес за съставяне на правителство. Сред остриетата, които определят правилата на новата почтена власт бе и осъденият за умишлена безстопанственост Румен Овчаров, както и бизнесменът Петър Кънев, чиято печатница получава поръчки за милиони от МВР и бившата ДАИ.

Вдигат минималната заплата, ще бъде процент от средната

Кабинет на обещанията

Променят идеите на партиите, така че да се харесат на всички

Няма да приватизират ББР

- Advertisement -

По време на преговорите предложенията на партиите бяха така преформулирани, че да се харесат на всички.

Правителство на компромиса и големите обещания се опитва да направи Кирил Петков. Това стана ясно от първите преговори между евентуалните коалиционни партньори в новия парламент за бъдещата икономическа политика на евентуалното правителство.

Първоначално експерти от ДБ, ИТН, БСП и ПП представиха вижданията си какво трябва да бъде направено в икономиката, а идеята беше след това предложенията да се дискутират и да стане ясно за кое има съгласие и за кое не. Но когато стана време за обсъждане Кирил Петков от ПП заяви, че за нито една от идеите няма да пишат, че не се приема, а ще бъдат оценявани с 1 (ако всички са съгласни), с 2 (ако са нужни още дискусии) или 3 (ако предложението е за друга работна група). А самите предложения на партиите бяха така променяни, че да се харесат на всички, макар това да води до отпадане на смисъла им.

Например Георги Ганев от името от ДБ предложи да отпаднат всички ограничения за бизнеса заради пандемията, а за целта да се премине към по-бързо ваксиниране на хората. Като постави амбициозна цел всеки ден да ваксинират по 40 хил. души. Румен Гечев от БСП обаче каза, че не може да се прави компромис с живота на хората и предложението на ДБ веднага беше проформулирано на нищо незначещото “когато овладеем пандемията на база ваксинация да форсираме отварянето на бизнеса”.

В икономическата програма на бъдещия кабинет ще бъдат записани и доста други нищо незначещи пожелания като например търговските вериги да работят по-тясно с българския бизнес.
От БСП поискаха минималната заплата да бъде процент от средната и Кирил Петков заяви, че е съгласен. Но без да дадат възможност на ДБ и ИТН да кажат дали подкрепят идеята беше решено въпросът да бъде отнесен до друга работна група.

От ДБ имаха и друго конкретно предложение – да бъде направен преглед на всички държавни предприятия и тези, които осъществяват търговска дейност, да работят като акционерно дружество, а тези с обществена функция да станат агенции. А след това определен процент от всички държавни акционерни дружества да бъде приватизиран, като това да важи дори за болниците. От БСП обаче заявиха, че не може да се приватизира част от АЕЦ “Козлодей” и не искат да се приватизира Българската банка за развитие.

От ИТН възразиха срещу приватизация на ВМЗ Сопот. Кирил Петков заяви, че не трябва да се приватизира държавно дружество преди да бъдат решени проблемите в него, а самата смяна на собствеността не е решение. Но за да са доволни всички беше записано, че ще се прави преглед на всички държавни предприятия дали да се приватизират.

Любомир Каримански от ИТН направи и доста странно предложение – да се постави цел за размера на инфлацията и при отклонение от целта да се включва паричната политика. При положение, че заради валутния борд БНБ реално има почти нулева възможност за парична политика, а паричната политика в еврозоната, към която се стремим, се провежда от ЕЦБ.

Автор: Наталия Малчева

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече