В смъртна опасност ли е българското образование?

0

- Advertisement -

Поредна реформа в системата на българското образование подготвят новите управляващи. Това ще бъде третата в средното образование само от началото на 2021 г. А колко реформи минаха от началото на демократичния преход у нас, едва ли и бог знае. А и далече преди това, още по времето на социалистическото управление.

През 70-те години на миналия век акад. Благовест Сендов проведе една доста революционна за времето си реформа във висшето образование по математика и механика, с която раздели обучаващите се на три модула, съответстващи на днешните образователни степени „бакалавър”, „магистър” и „доктор”. Държавата и управляващите тогава оценяват новаторската идея на Сендов и девет години по-късно му възлагат да работи по проект, озаглавен „Проблемна група в образованието”. В него се възлага на почти зашеметяващата за времето си идея в обучението на учениците да се акцентира върху тяхното любопитство и познавателна потребност, а не да се действа чрез принудата и силовото убеждаване да се учи на всяка цена. Идеята проработва и това ясно се вижда от постигнатите резултати.

- Advertisement -

В годините на заклеймявания социализъм, наред с твърде многото лоши неща, не може да се отрече, че българските деца и ученици бяха на едно от първите места не в Европа, а в света по грамотност и познания. С победите и резултатите си в международни олимпиади и състезания нашите ученици прославяха страната ни почти толкова силно, колкото и щангистите на Иван Абаджиев и гимнастичките на Нешка Робева. А българската образователна система беше давана за пример в останалите държави.

С победата на демокрацията, подобно на други сектори от обществения живот, всичко постигнато с много труд и упоритост се срина с гръм и трясък. В системата на образованието разни политически ангажирани пишман експерти започнаха да провеждат реформа след реформа, като резултатите от всяка следваща беше, че децата ни ставаха все по-необразовани и неподготвени за по-нататъшната си професионална и практическа реализация в живота. За да се стигне дотам, в тема на кандидатстудентски изпит, завършили средно образование младежи, да объркат поета революционер Никола Вапцаров с шоумена Къци Вапцаров. За богатото книжовно наследство от училищни и кандидатстудентски „бисери”, на които всяка година попадат проверяващите матури и изпитни работи, изобщо няма да се спирам. Те сигурно вече са достатъчно, за да бъде издадена цяла многотомна поредица. И ако за мнозина тези „бисери” звучат смешно, за мен те звучат страшно. Защото показват сгромолясването на българското образование през последните 30 години. На фона на казаното дотук звучат още по-страшно думите на университетски преподавател по български език, който заявява: „Нивото на студентите, които завършват днес висше образование, е десет пъти по-ниско от това на един осмокласник от времето на соца”. Крайно време е всяко следващо правителство да престане да гледа на учениците като на опитни мишки и да се чуди кое стихотворение на Ботев и Вазов да изхвърли от учебниците, за да се хареса на новата конюнктура. А да се състави една наистина ефективно работеща учебна програма, която е жизненонеобходима, особено за системата на средното образование.

Източник: МОНИТОР

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече