Изгубени в търсенето: как държавата (не) осигурява щадящи тестове за учениците

0

- Advertisement -


Заради мерките срещу разпространението на коронавируса вече повече от месец учениците от пети до дванайсети клас могат да посещават без ограничения всички обществени места, освен училищата. Парадоксалната ситуация е следствие от решение на здравните власти да не се изисква COVID сертификат за хората под 18-годишна възраст, но и да позволяват присъственото обучение в общините с висока заболеваемост само за учениците от първи по четвърти клас.

След първите три успешни седмици на най-малките в клас министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че и по-големите ученици ще могат да се върнат в училище от следващата седмица. Това е особено важно за децата от 7-и и 12-и клас, които ще се явяват на изпити след половин година. Той увери, че ще има достатъчно от т. нар. щадящи тестове (за изследване на слюнка), които се прилагат задължително два пъти седмично. Заключенията на министъра на образованието акад. Николай Денков обаче далеч не са толкова оптимистични: „Тестове в България няма, това е проблемът“, казва той пред БНР ден след заявката на колегата му.

Денков отказа и да посочи срок, в който учениците след четвърти клас ще могат да се върнат към присъствено обучение. Нещо повече, засега Министерството на образованието дава единствено сигурност, че има достатъчно тестове до 3 декември, при това за малките ученици.

Справка на „Дневник“ сред фирми, които внасят тестове с изследване на слюнка, пък показа, че те не се включват в обществените поръчки на Министерството на здравеопазването, защото или не ги удовлетворяват условията на ведомството, или защото изискванията са такива, че изключват техните тестове от конкурса. Това прави мрачна прогнозата за това как институциите ще се справят както със сегашната необходимост от тестове, така и с по-големите количества, които да обезпечат присъственото обучение на учениците в прогимназиален и гимназиален етап. И може да се окаже, че е по-реалистично присъственото обучение да бъде възстановено заради намаляването на заболеваемостта до прагове, които позволяват ротационно обучение на половината паралелки, без да има нужда от тестове, отколкото връщането на всички с редовни изследвания.

Тестове на изчакване

В ефира на Би Ти Ви министърът на здравеопазването каза, че в близките дни ще бъдат доставени 1.1 млн. тестове, заради което можело да се върнат на присъствено обучение и по-големите ученици.

От следващата седмица смятам, че ще има абсолютно достатъчно тестове за всички


 Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването

Според изчисленията на образователния министър акад. Николай Денков пред БНР обаче оптимистичната прогноза за нова доставка означава, че учениците от всички възрастови групи ще могат да ходят в клас само за една учебна седмица: „Това, което ни трябва, за да пуснем всички ученици с тестове, е около 1.4 млн. теста за седмица. Тестове в България няма, това е проблемът“, казва проф. Денков.

Няма фирми, които да доставят в толкова големи количества, в кратките срокове, които на нас ни трябват


 проф. Николай Денков, министър на образованието

В отговори до „Дневник“ Министерството на здравеопазването посочва, че от края на октомври до средата на ноември е сключило общо единайсет договора за доставка на около 1.9 млн. теста (за над 5.6 млн. лв.) с изследване на слюнка. Ведомството посочва:

  • след първата покана от 26 октомври бяха сключени два договора за доставка на 400 хил. теста на обща стойност 1 468 000 лв;
  • след втората покана от 3 ноември бяха сключени три договора за доставка на 365 хил. теста на обща стойност 1 089 350 лева;
  • третата покана е от 15 ноември 2021 г. По нея са сключени шест договора за доставка на 1 108 300 теста на обща стойност 3 074 317 лв.

От договорените тестове обаче досега са доставени около половината, се разбира от съобщение на Министерството на образованието, според което „общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента са 1 076 200“.

- Advertisement -

Очаквания за още тестове Министерството на здравеопазването има и заради четвъртата публична покана към фирми за доставка на тестове. Срокът за оферти е до края на днешния работен ден и се търсят 2.4 млн. тестове. Всеки дистрибутор може да определи с колко може да се включи, а изискването е тестовете да бъдат доставени до седем работни дни.

„Сроковете бяха доста странни“

„Дневник“ не получи от Министерството на здравеопазването отговор на въпроса кои са фирмите, с които са сключени договорите досега. Информацията ще бъде поискана и по Закона за достъп до обществена информация, а срокът за отговор по този ред е 14 дни. Данните са важни, за да се разбере дали фирмите, доставяли досега, ще продължат да го правят, както дали могат да се снабдят с големи количества в срок от седем дни.

Няма публично достъпна информация колко са общо в България търговците на антигенни тестове с изследване на слюнка. В началото на октомври Министерството на образованието разпространи списък с четири фирми, но той вече не е наличен на сайта му. Обяснението е, че са регистрирани нови търговци и списъкът вече не е актуален.

„Дневник“ се свърза с представители на първоначално посочените за възможни доставчици четири фирми. Представители на три от тях обявиха, че не са се включили в търга. Някои посочиха като причина, че сроковете са били „доста странни“ и отбелязаха, че в първите обществени поръчки здравното министерство е искало тестовете да се доставят за между един и три работни дни след сключването на договора. По думите им това е невъзможно, защото идват най-често от Китай.

Друг представител посочи като аргумент за нежеланието си да работи с държавата, че ще му бъде платено 30 дни след доставката. „Нашият доставчик е австрийски и той няма как да даде тестове без плащане“, каза Синди Парушева от „Лизоформ България“.

Тя, както и Димитър Савов от „Голдън Шеър“ не участват в обществената поръчка и заради изискването на министерството тестовете да не са от т. нар. тип близалка. С тях също се изследва слюнка, но тестът се поставят в устата, докато излезе резултатът. Министерството на здравеопазването е ограничило по задание тестовете да са за „неинвазивно изследване“, тоест не може да има никакво проникване в организма.

„Целта на този търг в крайна сметка трябва да е да се осигурят тестове за децата, а не да се извиват ръцете на фирмите. Оказа се, че има много санкции и срокове и никой не ги доставя навреме“, коментира пред „Дневник“ Димитър Савов.

Единствено Самер Баки от фирма „Джио Фарма“ заяви, че е доставял тестове за здравното министерство, но отказа да посочи каква част от тях. Обяви, че снабдяването е трудно и се бави заради проблеми с транспорта, които засягат не само България, но и Европа.

Другите (не)възможности

От 24 ноември насоките на Министерството на образованието за обучение в условия на епидемия допускат, ако в дадена паралелка половината ученици имат сертификат за COVID-19, те да учат присъствено. (Кои са валидните в България сертификати за коронавируса четете тук)

На база данните за ваксинираните в България по възрастови групи може да се направи заключение, че едва ли много паралелки ще могат да се възползват от тази възможност. Петокласниците са родени през 2010/2011 г., т.е. са под възрастта за ваксиниране. Данните на здравното министерство пък сочат, че
имунизираните в страната между 12 и 19-годишна възраст са 2% от всички ваксинирани, т.е. 35 607 души. Към тях може да се добавят и около 19 хил. преболедували ученици от 5-и до 12-и клас, по данни на Миностерството на образованието. Ведомството няма данни за учениците с високи нива на антитела.

Другата възможност за присъствено обучение на големите ученици, без това да зависи от доставките на тестове, е заболеваемостта в общините да спадне между 500 и 250 души на 100 хил. население (или по-малко), за да се премине към седмично редуване на класовете. Според данни на Министерството на образованието до медиите такива са нивата в 102 общини в страната (от общо 266). София, най-голямата община в страната, е все още твърде далеч от тази цел: средната заболеваемост в столичния град е 749 нови заразени на 100 хил. население за период от две седмици.

Автор: Златина Зехирова

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече