От друг ъгъл: Колко пари изкара Зукърбърг от изборите в България

0

- Advertisement -

Колкото повече избори има в България, толкова повече приходи за Марк Зукърбърг. От похарчените големи суми обаче има и две добри новини.

Фейсбук може да се ползва за различни неща – от това да публикуваш рецепта за коледни сарми до това да се обърнеш официално към народа, подобно на Бойко Борисов и Слави Трифонов. В мрежата на Марк Зукърбърг тези обръщения могат да стигат и до повече потребители срещу заплащане.

Но докато профилите на Борисов и Трифонов нямат нужда от реклама, защото националните телевизии ги цитират през ден, то политиците с по-малко от 11 години на власт или 20 години на екран, компенсират с платени публикации във Фейсбук. И парите, които са дали за последните избори, не са малко.

Марк и българските партии

Кандидатите за депутати, за президенти и за любимци на суверена са изхарчили за реклама във Фейсбук около последните избори в България близо 1,3 милиона лева.

Сумата от 673 922 евро е отбелязана в публичния регистър за политическа реклама в социалната мрежа за периода 15 август- 27 ноември 2021.

С подобна сума (1,5 млн. лв.) дни след изборите кметът на София Йорданка Фандъкова едва успя да актуализира столичния бюджет, за да оцелеят общинските болници при новите цени на тока. И докато апаратите за вентилиране в отделенията за COVID-19 работят вече на скъпия ток, от справката във Фейсбук се вижда, че не малко пари са изхарчени за пропаганда на кандидати с твърда позиция против ваксините.

Например 3 854 евро са платени от партия “Възраждане” и техния кандидат за президент Костадин Костадинов. Още 2 186 евро са дадени от “Атака” и около 3 000 евро от по-малки антиваксърски настроени партии и организации. Всеки може да рекламира във Фейсбук, стига да регистрира кой носи отговорността за публикаците и да плаща по прозрачен начин.

Промяната в числа

Подробни като записките на първокурсник в Харвард са сметките на “Продължаваме промяната”. Като самостоятелен рекламодател, коалицията е отделила най-много пари за Фейсбук – 131 107 евро. С областните им кампании сумата нараства до 157 913 евро. Размахът на “Продължаваме промяната” пролича и по реакциите в социалната мрежа.“Продължаваме промяната” са отделили най-много пари за Фейсбук – 131 107 евро.

“Ако още веднъж видя реклама с Кирил Петков на стената си, ще се гръмна”, написа популярен персонаж във Фейсбук преди изборите. Но това беше комплимент към бившите служебни министри, защото въпросният персонаж е точно от тяхната целева група, както са и много други отявлени привърженици на “Демократична България”. Мантрата на Кирил Петков и Асен Василев, че работят в екип отзвучава и във Фейсбук кампанията им, където нито един техен кандидат не е рекламирал индивидуално.

Мащабни демократи

Индивидуалните изяви са предпочитан подход при “Демократична България”, които са рекламирали колкото заедно, толкова и поотделно. Дясноцентристката коалиция е пуснала във Фейсбук реклами за 74 233 евро и с промоциите на отделни кандидати сумата стига до 100 865 евро.

Партиите от коалицията са рекламирали и самостоятелно. “Да, България” са дали още 74 233 евро, “Демократи за Силна България” (ДСБ) – други 2 746 евро, и “Зелено Движение” – 6 362 евро. Мащабна кампания с унифициран и модерен дизайн.

Ако съберем всички разходи на партиите в коалицията и на отделните кандидати от “Демократична България”, излиза, че градската десница е похарчила във Фейсбук 40% повече от “Продължаваме промяната”.

Кампанията е фокусирана върху най-известните лица на “Демократична България” като Христо ИвановЕлисавета БелобрадоваАнтоанета Цонева и т.н., за които са платени 38 173 евро от бюджета. Ивайло Мирчев се е рекламирал и от свое име с 20 754 евро отделно от партийните пари.

ГЕРБ от А до Я

На регионалния подход са заложили от коалицията ГЕРБ-СДС. Хората на Бойко Борисов рекламират във Фейсбук точно както строят магистрали – с множество подизпълнители.

Самата централа на ГЕРБ не е рекламодател във Фейсбук, но всички местни структури се популяризират по азбучен ред и делово от А до Я. Като се почне от “ГЕРБ – Благоевград” с бюджет от 676 евро и се стигне до “ГЕРБ – Ямбол” с 689 евро. Всички избирателни райони са покрити. Индивидуални промоции имат Даниел МитовТома Биков и още един-двама кандидати на ГЕРБ, но с незначителни суми.За получените на изборите 596 456 гласа, партията на Бойко Борисов е рекламирала с по 12 евроцента на глас.

Коалицията ГЕРБ-СДС е изхарчила във Фейсбук общо 74 738 евро. Това не е голям бюджет за най-богатата партия – според официалните отчети, но пък има добра възвръщаемост. За получените на изборите 596 456 гласа, партията на Бойко Борисов е рекламирала с по 12 евроцента на глас. За сравнение – всеки спечелен глас струва на “Продължаваме промяната” по 21 евроцента, a на “Демократична България” – по 1.60 евро.

ДПС не е похарчило нито стотинка за реклама в социалната мрежа.

Социалистите не харесват Фейсбук

Продължава промяната и в комуникационната стратегия на БСП, която Корнелия Нинова започна преди повече от година с радикалните смени в пресслужбата на “Позитано”. Лидерката на БСП вече има свой канал в Tik Tok, но партията е спестила от реклами във Фейсбук. Отделни постове на Нинова са популяризирани с общо 2 955 евро.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNinovaKorneliya%2Fposts%2F3160799444198988&show_text=true&width=500

Младият и амбициозен Явор Божанков е рекламиран за 1 798 евро. Калоян Паргов в София и Кристиан Вигенин в Пловдив и Ямбол имат с подобни суми. Основни играчи в отбора на социалистите като Крум Зарков и Драгомир Стойнев или не са рекламирали при Зукърбърг, или архивът на Фейсбук не ги отчита заради бюджет под 50 евро.

- Advertisement -

За всичките си кандидати БСП е похарчила общо 4 871 евро, достигайки средно до 15 000 показвания на спонсорирана публикация. За сравнение, дъщерята на червения енергетик Румен Овчаров – Яна Овчарова има 17 000 гледания в YouTube на песента й с Алфредо Торес “Mucho горещо“. А тя, за разлика от сестра си Теодора, дори не беше кандидат за народен представител.

Седем осми от 25

Партия “Има такъв народ” (ИТН) също не е сред най-щедрите във Фейсбук, но е опитала да рекламира повечето си водачи на листи. Хората на Слави Трифонов са платили 40 404 евро за реклама в социалната мрежа от август до сега. С част от тази сума по-активно е популяризирано интервю с Ива Митева и Любомир Каримански за ведомствената им телевизия.https://www.facebook.com/plugins/video.php?allowfullscreen=true&app_id=281838596575055&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df3fd5299f471c5%26domain%3Dwww.svobodnaevropa.bg%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.svobodnaevropa.bg%252Ff2e5f04b48d869%26relation%3Dparent.parent&container_width=650&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fppimatakuvnarod%2Fvideos%2F860224054653460%2F%3Fshow_text%3D1&locale=en_US&sdk=joey

Основният бюджет на ИТН обаче сякаш е разпределян чрез референдум – еднакво се рекламират както неизвестните за широката публика кандидати, така и видео-сеансите на Слави Трифонов. Всички платени дейности във Фейсбук на “Има такъв народ” са богато украсени с логото на партията и пищно подчертават номера на бюлетината, но избирателите не са го запомнили добре, съдейки по спада в гласовете спрямо предните избори.

Ето и задача с условие за любителите на математиката: Как партията на високия 198 сантиметра телевизионен водещ успява да вземе 25 депутатски места с 1/3 от бюджета на “Продължаваме промяната”, като ползва само Телевизия 7/8?

Затегнете коланите

Летецът изтребител Румен Радев и неговият екип не са се залетели да рекламират във Фейсбук, показват данните. Инициативният комитет на двойката Радев-Йотова е похарчил общо 10 421 евро в социалната мрежа. БСП, която и в традиционните медии подкрепи Радев с половин уста, в мрежата на Зукърбърг не го е рекламирала, ама хич.

Различен е случаят с проф. Анастас Герджиков. Младежката организация на ГЕРБ е похарчила 15 118 евро за реклами, но прилична част от тях са в подкрепа на ректора. Самият инициативен комитет на Анастас Герджиков и Невяна Митева отделно е дал 15 088 евро за реклами на двойката във Фейсбук.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmgerbsofia%2Fposts%2F1746134215583627&show_text=true&width=500

Подкрепеният от “Демократична България” кандидат за президент Лозан Панов е опитал да популяризира образа си със 7 496 евро.

Кандидатът за президент на ДПС Мустафа Карадайъ, който спечели 11,6% на първия тур, не е рекламирал във Фейсбук.

За троловете и хората

В архива с рекламодатели на Фейсбук по време на последните парламентарни избори се намират и страници за откровено “тролене”, или в опит да го преведем на български – за “омаскаряване”. Няма как да се разбере дали зад тези страници стоят политически сили, задкулисни играчи или някой просто не се забавлява.

Например “Харвард майна”, чиято профилна снимка е канадски кленов лист с лицето на Кирил Петков, са похарчили 886 евро за дебелашки смешки и карикатури с бившия министър.

По-претенциозните “Zeitgeist Bulgaria” са платили 4 236 евро на Фейсбук, за да громят всеки попаднал им служебен министър и от време на време да хвалят Деница Сачева или Тома Биков.

Законно регистрираната през 2020 г. в Софийски градски съд политическа партия “Бригада” също е рекламирала в социалната мрежа на последните избори. Партията е изхарчила 2 986 евро, за да популяризира “вредата от ваксините срещу COVID-19” и да разясни на българския потребител в социалната мрежа, че Кирил Петков и Асен Василев са американски шпиони.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fppbrigada%2Fposts%2F361058765819115&show_text=true&width=500

Дали платените суми в кампанията август-ноември 2021 са помогнали на партиите, те ще си преценят. Но рекламата във Фейсбук помогна за две неща.

Първо – не вреди на околната среда, защото след нея не остава хартия или неразградим винил от билбордове. Иначе парите, дадени във Фейсбук, можеше да се превърнат в хиляди дебело наслоени по стените плакати, милиони изхвърлени по улиците листовки и тонове непотребен винил, който да гние милион години в някое незаконно сметище.

И второ – дигиталната реклама помага на обществената среда. Колкото и критики да търпи Фейсбук за това, че не бори достатъчно фалшивите новини, когато става въпрос за пари, мрежата на Зукърбърг е съвсем прозрачна. Ако някой е рекламирал неморално или незаконно, това може да бъде видяно от всички в рекламния архив и лесно доказано в съда.

Е, трябва и действаща съдебна система, но нали сега ще оправят софтуера за разпределение на делата.

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Топ 10 партии, коалиции и кандидат-президенти според рекламния им бюджет в евро за Фейсбук ( 15.08 – 22.11, 2021)**

ИмеРекламодателСумаБрой
1Продължаваме промянатаПродължаваме промяната131107134
2Да, БългарияДа, България74233200
3Демократична БългарияДемократична България54386429
4Има такъв народИма такъв народ40040157
5МГЕРБ – СофияГЕРБ-СДС15118186
6Анастас Герджиков – Наистина обединениИнициативен комитет11021114
7Румен РадевИнициативен комитет9971100
8КОДКОД850077
9ГЕРБ – СофияГЕРБ-СДС820160
10Лозан ПановЛозан Панов749645

** – Някои стойности може да са се променили спрямо деня на писане на статията (20.11.2021), тъй като Фейсбук актуализира разходите в реално време ако заявени суми са надвишени или пък не са изхарчени за заявения период.

Автор: Милен Марчев

Източник: „Свободна Европа“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече