СЗО със зловеща прогноза: До дни всеки десети европеец ще се е срещал с COVID-19

0

- Advertisement -

До края на тази седмица 10% от хората в европейския регион, който включва и части от Централна Азия, ще са се срещали с COVID-19, предупреди днес регионалният офис на Световната здравна организация за Европа. Броят на новозаразените и починалите от вируса се увеличава в целия регион, като ежедневните смъртни случаи се удвояват от края на септември, посочиха от СЗО.

В прогнозата няма нищо изненадващо. Към момента официално потвърдените случаи на COVID-19 в ЕС/ЕИП, Великобритания, Украйна, Молдова, Балканите и Русия са 75 811 000, а регистрираните смъртни случаи – 1 734 000.

Въпреки че 66,4% от жителите в страните от ЕС са напълно ваксинирани, много правителства наложиха нови мерки за неваксинираните в опит да насърчат повече хора да се имунизират. Регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клюге обаче каза, че въвеждането на задължителна ваксинация трябва да бъде „последна мярка“. “Задължителните ваксини са абсолютната последна мярка и са приложими само когато всички други възможности за повишаване на броя на ваксинираните се изчерпат“, каза Клюге.

СЗО заяви, че повишаване на броя на новите случаи се наблюдава при деца на възраст от 5 до 14 години, които въпреки че изкарват вируса леко, могат да го предадат на по-уязвими възрастни. “Не е необичайно днес да наблюдаваме от 2 до 3 пъти по-висока заболеваемост сред малките деца, отколкото сред населението на средна възраст“, каза д-р Клюге. “С наближаването на училищните ваканции трябва да признаем, че децата могат да заразят своите родители, баби и дядовци у дома, а при тях съществува десет пъти по-голям риск да развият тежко заболяване, да бъдат хоспитализирани или да умрат, ако не са ваксинирани“. Според Клюге ваксинационната програма за децата трябва да се обсъжда на национално ниво, като част от мярката за защита в училищата.

- Advertisement -

Отиващото си правителство на Чехия ще направи задължителна ваксинацията срещу COVID-19 за хора, работещи в болници и старчески домове, както и за полицаи, войници и някои други професии и за всички хора над 6-годишна възраст. Това се разбра от думите на здравния министър Адам Войтех вчера. Не е ясно обаче дали тази мярка ще влезе ефективно в действие, тъй като в Прага предстои на власт да застане ново коалиционно правителство, което се противопоставя на задължителната ваксинация срещу ковид по възрастов признак.

„Други страни поемат по този път. Това е тенденция, която ще преобладава в цяла Европа“, обясни Войтех по време на видеопресконференция, тъй като е под карантина заради положителен тест. Постановлението за задължителната ваксинация се очаква още тази седмица, обясняват световните агенции. 

В Чехия ваксинирани са малко под 60% от хората, при средни нива за ЕС от 66,4%. От началото на пандемията страната е отчела 33 768 смъртни случая.

Конституционният съд на Словения постанови, че правителственото решение за задължителна ваксинация на служителите от държавната администрация, нарушава Конституцията. Новото правило трябваше да влезе в сила от 1 октомври, но беше спряно от съда, след като беше оспорено от няколко групи служители на държавната администрация. Сега съдът постановява, че подобна мярка трябва да бъде въведена, но със закон, а не с правителствен акт. 

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече