Ген.-майор Валери Григоров: Промяната ще се усети, едва когато видим Делян Пеевски извън парламента

0

- Advertisement -

“Българското общество даде знак на всички политически формации в парламента – необходимостта от консенсусно говорене, от институционално говорене и от по-зряло политическо поведение е историческият урок, който българското общество даде през тази година на три поредни парламентарни избора.

Много категорично можем да заявим, че българското общество вече действа активно, действа с оглед оценката на политическото поведение на всеки един от политическите субекти и по този начин дава много ясни политически посоки на субектите, които не проявяват политическа мъдрост, далновидност и устойчивост”.

Това каза генерал-майор Валери Григоров е интервю за ФАКТИ.

“Видяхме, че след предходните избори на 11 юли, тогавашният първи политически субект “Има такъв народ” сега получи своето сериозно наказание за това, че не прояви далновидност, политическа зрялост, че не направи усилие да създаде правителство, да намери консенсус и диалог с партньорите си.

Мисля, че сега сме в друга политическа среда – по-осъзната. Мисля, че ще намерят верния подход и ще могат да създадат правителство с по-дългосрочен живот – не бих казал пълен мандат, но бих казал обозрим срок на действие, в който да се преодолеят основните кризи: политическа, икономическа, здравна, и всичко това, което обществото много категорично показваше като свои проблеми по време на протестите миналата година”, каза още той.

“В ушите на управляващите в четворна формула трябва да продължава да ехти гласът на обществото и на българските граждани, които проявяват своята гражданска активност и показват правилните политически решения”, категоричен беше ген.-майор Григоров.

- Advertisement -

Относно правилните политически решения ген.-майор Григоров посочи още: “Трябва да се създаде бюджет за 2022, в който да има видими ясни политически приоритети чрез бюджета, което да даде шанс на обществото за стабилна икономическа основа, в т.ч. стабилизиране на цените. Разбира се, основна задача е съдебна реформа. Нужно е да се дадат гаранции за правосъдие, за укротяване на опърничавата прокуратура, която служи единствено на клиентелизма и на корпоративни интереси, в т.ч. и изваждането на Гешев от позицията на главен прокурор. Съдебната власт е гаранция за демократичния и правов ред в държавата“.

„На второ място, нужни са икономически мерки за създаване на нови работни места на национално и на общинско ниво. Бих казал, че през последните 15 години нищо не беше направено в тази посока. Нужна е силна, активна роля от страна на общините по места“, отбеляза той.

„На следващо място, трябва ни административна реформа и плавно, но краткосрочно – в срок до 2 години, въвеждане на електронно управление, което да облекчи и осъвремени административното обслужване на българските граждани. Не говорим само за административна реформа, изразяваща се в съкращения. Съкращения ще има и те трябва да са на базата на основен анализ на необходимостите на администрацията на централно и местно ниво. Трябва да има единен подход по отношение равнопоставеността на всички административни държавни и общински органи. Това е приоритет.

Не поставям на заден план и необходимите мерки по отношение на реформа в здравеопазването, така че всеки български гражданин да има достъп до здравно лечение”, каза още ген.-майор Валери Григоров.

В края на разговора на въпроса дали очаква, че ще започнат истински разследвания срещу бившия министър-председател на България, понастоящем само лидер на ГЕРБ – Бойко Борисов, ген.-майор Григоров отговори така: “Вярвам, че това трябва да се случи, защото е част от справедливостта. Промяната ще се види едва когато Делян Славчев Пеевски е извън парламента. По силата на глобалния закон “Магнитски” той не трябва да е в българския парламент, защото показва безпомощността на държавата и липсата на единен държавен подход по прилагането на българското и международното законодателство”.

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече