Михаил Екимджиев: Гешев е един пропилян актьорски талант в сюрреалистичен сюжет

0

- Advertisement -

Академик Михаил Екимджиев коментира пред изданието Mediapool.bg скандалът с разследването срещу присвоилият 53 млн. лева от АМ „Хемус“ и последвалите действия и бездействия на прокуратурата.

Адв. Екимджиев, как си обяснявате атаката на прокуратурата срещу ГДБОП по повод делото за магистрала „Хемус“?

Според мен това е един нескопосан опит за пиар от страна на прокуратурата. Нейната цел е да не се говори толкова за откраднатите и раздадените 53 млн. лева за автомагистрала „Хемус“ с активното съдействие на управляващите от ГЕРБ, а да се говори за съпътстващия битов скандал с елементи на домашно насилие между прокуратурата и ГДБОП. Имам чувството, че параноята и екзистенциалният страх на (главния прокурор) Гешев от предстоящото му неизбежно махане от поста вече завладява цялата институция и ни вкарва в някакъв сюрреалистичен сюжет.

Важно да се знае, че прокурорите водят разследването, а полицаите, колкото и високопоставени да са те, са процесуално подчинени от прокуратурата и са длъжни безпрекословно да изпълняват указанията, дадени от прокуратурата. Трябва да се знае, че дори най-ниско поставеният младши прокурор на районно ниво е процесуален началник на шефа на ГДБОП. Така ясно се вижда нелепицата на тази ситуация, при която прокурори се оплакват от това, че са били тормозени и обиждани, че им е бил оказван натиск от техни подчинени. Именно заради този абсурд смятам, че при този случай става дума за един кризисен пиар, с който въпросът за откраднатите пари се пренася в един битов скандал, с който обществото няма никаква нужда да бъде занимавано.

Ние станахме свидетели на един сериал. Първо излязоха едни прокурори, после излезе Гешев, който не успя да удържи артистичния си апломб лично да се изкара жертва от страна на подчинените. Гешев е един пропилян актьорски талант също като Тома Биков, когото видяхме преди няколко дни, предрешен като погребален агент, да защитава редакцията на „Труд“. Струва ми се по-подходящо, вместо да занимават обществеността с несбъднатите си артистични въжделения, тези двамата просто да се включат в някакъв сценарий с двама основни действащи персонажи, от рода на „Последно танго в Париж“, и просто да се реализират на актьорското си поприще.

Каква е целта в този скандал?

Имаме един битов спор, при който силата е в прокуратурата. От прокуратурата зависи какво ще бъде направено по делото „Хемус“, тя има целият инструментариум да се защити, включително персонално от опити за въздействие. Те ни вкараха в един сюрреалистичен сюжет, а всъщност тук има само един голям въпрос: Защо толкова време не е дадена възможност на основния заподозрян да бъде разпитан, неговите показания да бъдат дадени и пред съдия? Вместо това се обяснява как прокурорите трябвало да се разкарват през уикенда до ГДБОП, вместо да си стоят вкъщи.

- Advertisement -

Вкарана ли е прокуратурата в окопна война?

Проблемът е по-скоро в това, че прокуратура, възпроизвеждайки страховете на Гешев, се трансформира. Тя се превръща от институция, която може да обвини и задържи всекиго, независимо от доказателствата, в жертва. Това е заслугата на тези артисти. Изкарани бяха едни красиви лица, за да ронят сълзи, че едни мъже с кожени якета са се държали непочтително с тях и са ги обиждали. Това е един много особен театрален жанр с нескопосано изпълнение, но ако разсъждаваме трезво – това е институционален разпад. Виждаме как прокуратурата, която е призвана от българската конституция да преследва престъпността, но се е принизила до някакъв водевил, до треторазрядна провинциална трупа, която ни занимава със свои битови проблеми с елементи на домашно насилие. Точно така звучеше историята как една красива прокурорка се е обидила от това, че един по-напорист полицай ѝ е държал непристоен език. И с това трябва да бъде занимавано цялото общество. Всичко това ни показва, че в момента няма институция, която да ни брани от лошите, която да разследва истинските престъпления, а това вече е сериозен проблем с националната сигурност. Това показва нуждата от спешна промяна в прокуратурата, която трябва да започне с главния отрицателен герой във водевила.

Може ли да се води борба с престъпността без участието на прокуратурата?

Има начин, макар че той няма да е напълно пълноценен, защото борбата с престъпността и разследването на престъпленията се ръководи от прокуратурата. Но все пак има обходни стратегии, така че девиациите на Гешев и прокуратурата да бъдат заобиколени, а борбата с корупцията да бъдат изнесена на по-високо ниво. След решение на Съда на ЕС българската прокуратура бе поставена под своеобразен борд и институциите на държавите членки на ЕС не са длъжни да изпълняват заповеди за арест, издавани от българската прокуратура. Причината е именно заради липсата на механизми за защита от безконтролността на прокуратурата в България. Нещо подобно може да се случи и на национално ниво. Първата стъпка вече бе направена с решението НАП, митниците и МВР, които могат директно да сигнализират европейската прокуратура, ако са събрани достатъчно данни за престъпления, които подпадат в материалната компетентност на европейската прокуратура. При една реформа на КПКОНПИ и след отстраняването на Сотир Цацаров, може подобно решение да бъде взето и за нейните разследвания. Когато КПКОНПИ установи данни за престъпления с европейски средства, тя трябва да получи възможност директно да сигнализира европейската прокуратура и антикорупционните разследването в България да се извършват от европейските делегирани прокурори, а не от подчинените на Гешев. Това е един възможен способ част от важните разследвания да бъдат изнесени на европейско ниво, като бъде елиминирано влиянието на Гешев до неговото отстраняване. Гешев трябва да бъде опакован като обектите на Кристо Явашев и дай Боже, когато тази опаковка бъде премахната, като в някакъв фокус, вътре да няма никой…

Казвате, че трябва да се правят байпаси – десет европейски делегирани прокурори да вършат работата на 1500?

Другото е да стоим като кротки идиоти и нищо да не правим. Има една максима на Свети Франциск – първо направи възможното, после направи необходимото и ще видиш как невъзможното става реалност. Така че трябва да действаме.

Автор: Красен Николов

Източник: Mediapool.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече