Кьорав карти не играе, господа и госпожи на „Промяната“ (какво показа гафът с мораториума върху цените от бита)

0

- Advertisement -

Както може би мнозина са разбрали (а може би не), вчера парламентът наложи мораториум върху цените на тока и водата. Направи го по предложение на ГЕРБ. И светкавично лъсна кашата, която беше забъркана за минути.

Мислех да почна да правя детайлен анализ, но всъщност искам да попитам задочно харварските възпитаници и събралите се около тях умни и млади можещи: Когато ГЕРБ ви предложи нещо, трябва ли да се юрнете и да го приемете на секундата? Като учихте и вземахте дипломи, това ли научихте?

За по-лесно ще го онагледя с пример, че да е разбираемо. Звъни Дядо Коледа на вратата на една много яка мацка. Излиза тя, а Дядо Коледа ѝ казва: „Ако ми дадеш да те … на задна, ще ти дам най-якия подарък и ще можеш да си купиш каквито си искаш и откъдето си искаш дрешки“. „Ейй, супер“, радва се мацето и застава бързо в съответната поза. Почва процесът по изпълнение на договорката, Дядо Коледа си гледа кефа, а мацката пита: „Кога ще ми дадеш подаръка?“. „Ти, моето момиче, на колко си години?“. „Ами на 25“, отговаря тя. Отговорът: „И още вярваш в Дядо Коледа …“

Гафовете с приетия мораториум са достатъчно на брой. Но най-важните са:

1. Противоконституционен е. Казва го бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право, който е канен като експерт по всички големи български медии! И причината е в процедурата, не в намерението. Не може с ненормативен акт (решение на Народното събрание) да се отменя установено заради законова норма положение (цена на тока и водата, определена от регулатор, който по закон трябва да го прави). Елементарна правна култура! „Очакваше се, като се има предвид нивото на правна мисъл в този парламент“, коментира проф. Пламен Киров.

2. Икономическа катастрофа. Логиката е много проста: Мораториум върху цената на дадена стока или услуга означава, че плащаме една и съща цена, независимо колко струва да се произведе. Съответно, идва момент, в който производителят работи на загуба. Никой не иска да работи на загуба. Никой не иска да работи без заплата. Затова производителят спира да произвежда, докато е на загуба. И това значи режим на тока, парното, водата.

- Advertisement -

Разбира се, не бива да се учудваме, че второто изобщо не беше коментирано от политиците на управляващата коалиция. Корнелия Нинова разтяга локуми как мораториумът можело да е за три месеца. Значи един вид – само малко. Като малко бременна. Не е учудващо, все пак в БСП си седят още „икономически доайени“ от времето, когато през 1996-1997 фалираха банка след банка.

Леви цели, десни средства! Ляво-дясно, ляво-дясно и накрая положението е опасно! Защото когато Корнелия Нинова почне да говори за икономически мерки, олеле! Особено когато обяснява как в Испания, Унгария и Румъния имало мораториуми, само че не казва върху какво точно т.е. кой сегмент на пазара и дали този сегмент е нерегулиран или не от специален орган като КЕВР! Тоест, дали мораториумът е законен или не!

Дано все пак се поправят. Иначе публикацийките с дъх на подигравка на Десислава Атанасова във Фейсбук няма да секнат.

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече