Доц. Иво Инджов: Новото управление направи първите малки крачки в отвоюване на завладяната държава

0

- Advertisement -

Каква беше отиващата си година – година на изборите, година на промяната? Излезе ли от кризата, предизвикана от пандемията? Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди колко пъти ще ходим на избори? Четете равносметката за 2021 г. в дните до новата година, а очакванията за 2022 г. – след 1 януари. Започнахме с равносметката на доц. Иво Инджов. Днес четете отговорите на доктора по политология Милен Любенов за отиващата си 2021 г.

Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2021 г.? В какво се излъгахте?

– Сбъдна се прогнозата ми, че 2021 г. ще доведе до коренно преструктуриране на партийната система в страната и ще бъде сформирано правителство на промяната. Не съм си и помислял обаче, че за една календарна година ще проведем три парламентарни избори.

Как бихте обобщили тази трудна година?

– Преломна в политически план година. Поставен беше край на едно компрометирано управление и бяха направени първите малки крачки в отвоюване на завладяната държава. Най-трудното обаче предстои.

Кои бяха важните уроци на 2021-а?

– Най-важният урок е, че политика не може да се прави без диалог, съгласие и компромиси.

Какво ви изненада и какво не? Кои са най-важните ефекти за политическата среда от събитията през 2021 г.?

– Изненада ме, че хора с голям медиен и бизнес опит могат да действат крайно ирационално в политически план. „Има такъв народ“ имам предвид.

- Advertisement -

Най-важният ефект с дългосрочни последици е трансформацията на партийната система. В следващите години партийният пейзаж в страната ще претърпи коренна промяна. Ще се появят и други нови партии, а някои от старите ще се маргинализират и изчезнат. 2021 г. постави началото на този процес.

Имаше ли според вас и политическа криза през тази година?

– Имаше, както политическа, така и парламентарна криза. Политическата криза започна още миналата година с протестите. След изборите на 4 април и на 11 юли политическата криза прерасна и в парламентарна, поради неспособността на Народното събрание на два пъти да излъчи редовно правителство. Политическата и парламентарна криза приключи на 13 декември с избирането на новото правителство на Кирил Петков.

Какво спечели и какво загуби президентът Румен Радев, избран за втори мандат?

– Трудна, но успешна година за Радев. Спечели безапелационно втори мандат при слаба конкуренция. Затвърди политическите си позиции и в края на годината остава с най-високо одобрение сред политиците. За току-що спечелил изборите президент, трудно може да се каже, че е загубил нещо. Връх за всеки президент е преизбирането. Оттук нататък е важно как ще слиза от този връх.

Коя е думата на 2021-а според Вас?

– Думата на годината е „избори“. Не само защото рекорден брой пъти ходихме до урните, а заради критичния им характер. Не винаги изборите са от критична важност. Тази година обаче бяха такива.

Как оценявате състоянието на гражданското общество?

– Ниски нива на хоризонтално доверие и солидарност между гражданите. Видими процеси на атомизация и фрагментация на обществото. Пандемията още повече изостри този ефект.

Автор: Милен Любенов

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече