Отец Дионисий разбуни духовете: Борисов не е на стола на министър-председателя, но е в институциите и Светия Синод

0

- Advertisement -

“Главният прокурор напоследък демонстрира набожност. Вероятно, все още е с усещане за себе си като “инструмент на Господ”. Щом е решил и вече е изградил православен параклис в Съдебната палата – в храма на Темида. Там, където се помещава Главната прокуратура, има православен параклис.

Благодарение на Движението за права и свободи, в Закона за вероизповеданията бяха вкарани конкретни корекции, които дават възможност така, както напоследък едни сакове с пари се движат, в този параклис, само защото е параклис, да бъде поставен един сак с пари и никой да не може да попита какви са тези пари. Това важи включително и за някой инспектор от НАП – той не би могъл да попита какви са тези пари, въз основа на Закона за вероизповеданията”.

Това каза в интервю за ФАКТИ отец Дионисий, духовник и общественик.

Православен храм вътре в Съдебната палата в София – такава информация се появи в последните часове.

“Това се практикуваше дълго – твърде дълго време, по храмове из цялата страна. Неслучайно беше извършвано онова т. нар. масово строителство и възстановяване на храмове като голяма гордост на ГЕРБ. Гордостта там е както при гордостта с автомагистрала “Хемус”.

Това, което си позволява да извърши Гешев, е гавра и кощунство и с християнството – при условие, че до Съдебната палата се намира митрополитският катедрален храм „Св. Вмчца Неделя“, да изграждаш храм в Съдебната палата. Считайки себе си за инструмент на Бога, той смята, че е живеещият на земята Архангел Михаил, както е кръстил параклиса? Що за безобразие е това и що за безобразие извършва ръководството на Българската православна църква, позволявайки това и нереагирайки? Как е възможно в днешно време, при разделение на властите, да наблюдаваме как главният прокурор вкарва едно от вероизповеданията вътре в Съдебната палата, което му дава възможност – чрез Закона за вероизповеданията, да узаконява беззакония?”, обясни отец Дионисий.

“Прокуратурата си има православен храм – “Св. Архангел Михаил”. Това се случва и никой не реагира. А докато вървим до параклиса какво виждаме – наградите от турската държава за всеки един върнат от българската прокуратура човек, който е търсил убежище у нас”, допълни той.

Отец Дионисий коментира и случая с назначенията на агенти и офицери от комунистическата ДС в Министерството на външните работи.

- Advertisement -

“Зависимостите в ИТН и БСП, които не могат да бъдат доказани от някой от нас, стават все по-видими и по-видими. Не смятам, че изобщо беше разумно Министерството на външните работи да се дава на персонаж, който излиза от президентската институция само защото беше номиниран за кандидат-министър на отбраната от проектокабинета “Николай Василев” на ИТН, без никой в Президентството да знае. Как си представяме при такъв род на нелоялност, да можем да очакваме, че ще имаме съвместна политика между МВнР, правителство и държавен глава?”, пита се духовникът.

Според него назначението на Петко Сертов, което беше оттеглено, показва риска от назначаване директно от министрите без съветване с министър-председателя. “Оттук нататък в държавата ще бъдем свидетели на процеси, които ще създават изключително трудни колизии. Не знам как ще се намери изход от тях. Ако ИТН и БСП продължават да действат както сега, те ще предизвикат избори. Резултатът от тези избори би бил такъв, че тях няма да ги има в един следващ парламент. Ако искат да дадат на “Продължаваме промяната” абсолютно мнозинство, нека да продължават в този дух”, смята той.

“Ако след всичко, което се случи в страната – 12-годишно управление на мафия, саботиране на създаване на власт, която да извади мафията от управлението на страната, ако и сега изчегъртването на мафията не се осъществи, трябва да помислим дали естественото решение на нещата не е президентска република. Не може при такъв изборен триумф на Румен Радев, той да бъде поставен в ситуация да се оправдава как няма нищо общо с движенията в изпълнителната власт”, допълни отец Дионисий.

“В България никой не успя да осмисли едно нещо и то след година и половина борби – че не регулярната власт е от значение. Над нея има една друга власт – финансовата, говорим за големи банкови институции, корпорация. Най-значимата обаче все още е концептуалната власт. Докато никой не обърне внимание на това, в държавата ще продължава процесът на вкореняване на дълбоката държава в държавата. Дълбоката държава ще бъде във МВнР, в структурите на министерството – посолства, консулства и търговски представителства. Там отиват хората, които трябва да бъдат съхранени и опазени. Същото се случва и в ръководствата на водещите религиозни институции в страната. Корените на дълбоката държава, които са добре обгрижвани от 77 години насам, са в ръководствата и на религиозни институции – преимуществено водещото вероизповедание в страната”, посочи още той.

Според него е категорична грешка постоянната парламентарна Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите да бъде председателствана от ГЕРБ. “Да дадеш развитието на концептуалните движения в една страна, на обществения процес на хора, на които никой в обществото няма доверие, означава, че даваш възможност дълбоката държава не да диша, а да ти диша във врата”, обясни духовникът.

“Някои хора не разбират какво е концептуална политика и какво е значението на религиозните институции”, допълни той.

В края на разговора отец Дионисий отправи следния призив: “Призовавам българският народ да се покае, защото се отказа от борбата за справедливост. Търсенето на правдата е основно за всеки християнин, за да придобие и блаженство. Любовта към родината е нещо изключително важно. Петата Божа заповед гласи: “Почитай майка си и баща си”, тоест предците си, “за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята”. Вижте състоянието на българските гробища и си представете каква е почитта към предците ни. Децата ни – ние ги обичаме през лаптопите си. Крайно време е този народ да поиска да живее в страна такава, каквато заслужава – сега и веднага. Пожелавам му на Рождество Христово да му дойде тази мъдрост, за да се опомни. Преди първото т. нар. Велико народно въстание на 2. септември, в деня преди това – 1. септември, 120 хиляди души вдигнаха лявата си ръка към небето в името на всички отишли си преди нас българи, а дясната – на сърцето, за да се закълнат, че докато Борисов и Гешев не бъдат премахнати от властта, както и тяхното влияние в българската държавност и общественото пространство, ние няма да спрем борбата. Обръщам се към тези хора – спомнете си, покайте се и го извършете”.

“Бойко Методиев Борисов не е в стола на министър-председателя и това е нещо, което много го дразни. Той обаче не си е тръгнал от политико-обществените процеси по никакъв начин – има го и в институциите, има го и и в Светия Синод”, завърши отец Дионисий.

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече