Пендаровски: България иска да отворим досиетата и да говорим, че сме били българи до 1944г.

0

- Advertisement -

България започна да имитира Гърция, надявам се преговорите да не продължават с години и години, каза в интервю за македонската телевизия Канал 5 президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По думите му апелът му да не се бърза в преговорите с България е защото дългото изчакване, за да се стигне до договор с Гърция, е било, за да присъстват в него „главните идентификационни белези“ – език и народност.

- Advertisement -

Пендаровски изрази опасения, че и в преговорите с България Република Северна Македония може да влезе в гръцкия сценарий. „Това, което (българският премиер Кирил) Петков каза – да създадем работни групи и шест месеца да дебатираме – дали няма да доведе точно до това?“

„По отношение на историята ние можем да разговаряме – в една от тези фамозни 5+1 точки (които България постави като условие) става дума за отваряне на досиетата и архивите на тайните служби, какво е се е случвало преди 1990, какво е ставало с хората с българско самосъзнание, как са били малтретирани, ние можем да говорим за това. Съгласни сме. Но не можем да говорим за това, че сме били българи до 1944 г. или сме говорили „диалект на (. . .)“ до 1944 г. Това е проблемът“ – каза Пендаровски.

- Advertisement -

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече