„Целият държавен арсенал срещу Гешев е в ход“ и какво от това?!

0

- Advertisement -

Целият ни арсенал срещу Гешев е в ход, Цацаров скоро ще бъде освободен“, „МВР проверява версията на бизнесмен, че Гешев е поискал да присвои фирмата му“,” Христо Петров – Ицо Хазарта: Когато има независим главен прокурор, ще разкажа кой ме заплашва“, „Пламен Бобоков: Гешев е мутра, облечена в тога, терорист, с когото не се преговаря“, „Правосъдният министър: Гешев ще бъде сменен най-късно до края на 2022 г.“, „Гешев, твоят инат струва пари на народа“ – това са само малка част от заглавията в „Дневник“ само през последния месец, засягащи по някакъв начин Иван Гешев.

„Свободна Европа“ също се борят за призовото място – „Кое е вярното: Брюксел или София искат отчетен главен прокурор, за да има пари“, „Случаят „Жоси“. Бизснесмен обвинява Иван Гешев в присвояване на бизнеса му“, „Гешев подари цветя на новата правосъдна министърка, тя му поиска оставката“, „Управляващите целят отстраняване на Гешев до три месеца“, „Как се сваля главен прокурор“ и др.

„Нещо се случва: началото на края на Иван Гешев?“, „Проф. Радулов: Въпрос на време е да отстраним Гешев“, „До 3 месеца: Реформа на КПКОНПИ, закриване на спецправосъдието и ограничаване на правомощията на Гешев“, „И букет не спаси Гешев от искане на оставката му“, „И новият правосъден министър ще работи за озаптяване на Гешев“, „Сигналът срещу Гешев е потвърден, има документи с подписи“, „Как бащата на Гешев е искал да влезе в млечния бизнес“, „Управляващите си дават три месеца, за да свалят Гешев“ – пък са някои от заглавията в DW, Офнюз, Клуб З, Сега, Медиапул, и то отново само за последния месец.

Ако някой, който никога не се е интересувал от политика и не чете вестници или информационни сайтове, случайно реши да направи преглед на въпросните, ще остане с усещането, че нашата страна има един единствен проблем и неговото име е Иван Гешев. Също така ще придобие усещене и за друго – че цялата страна се е обединила в желанието си главният прокурор да си ходи, да бъде изгонен, премахнат – каквото и да е, стига да го няма. Нищо чудно дори аполитичният човечец внезапно да бъде окрилен от желание лично да ликвидира това зло. Впечатленията му ще се засилят още повече, защото и президентът нееднократно е изказвал сходни позиции.

Цяла вече парламентарно представена коалиция – ДБ, също е изградила своето съществуване върху наратива за лошия, безскрупулен и вреден Гешев. Сега тази коалиция си има и министър на правосъдието, който лично бори главния прокурор. Чудно как на никой не му прави впечатление, че е абсурдно, в която и да е друга страна, правосъдният министър да си позволи да заяви, че „целият ни арсенал (държавен) срещу Гешев е в ход“. Ако все пак някъде някой направи подобна изцепка, обществеността веднага ще поиска оставката на въпросния министър – не за друго, а защото главният прокурор е избран напълно законно и по всички правила.

Но как да може да има обективно отразяване на ситуацията, когато въпросните кръгове си имат свои медии, а тези медии всекидневно бълват поръчките им. А читателите им, които сляпо вярват на написаното, рупат ли, рупат.

Същите мераци за премахването на Гешев имат и редица олигарси. Те също са за експедитивна „съдебна реформа“, която да елиминира Гешев и Цацаров, а пък закриването на специализираните съд и прокуратура окончателно би им решило всички проблеми.

Любопитно е какво ще се случи с ДБ, ако Иван Гешев го няма. Неговата фигура е тази, върху която те градят цялата си риторика, всичките си действия и мантрата „съдебна реформа“. Какво ще ги легитимира, ако главният прокурор вече не е същият? Съществуването на ДБ, които на изборите през 2017 г. получиха едва 2.96%, беше сериозно застрашено. Те отдавна търсеха за какво или за кого „да се хванат“, за да покачат резултата си. Номинацията на Иван Гешев, както и последвалото му избиране за главен прокурор, им предостави златна възможност, особено след като той не се поколеба открито да влезе в открита конфронтация с тях.

Преди няколко месеца пък, на заседание на ресорната парламентарна комисия, се появи адвокат Ина Лулчева, която представляваше Висшия адвокатски съвет. Изключително интересно е какво каза тя:

- Advertisement -

1. „Има ли криминологични данни, че у нас има такава организирана престъпност, заради която трябва да има специализиран съд?“ (Да, това не е шега, наистина това попита Лулчева)

2. „Висшият адвокатски съвет е изказвал отрицателното си становище от 2011 г. досега.“

3. „Този съд се превърна в съд срещу неудобни лица.“

Ако не разбирате логическата нишка, жалко. „Неудобните лица“ всъщност са клиенти на Лулчева през годините. Виден адвокат на бизнесмени, някои от които имат запори от спецпрокуратурата, е един от борците срещу съществуването на спецпрокуратурата. Трогателно…

Един кръг от „бизнесмени“, които имат проблеми с правосъдието и медии, чрез които претендират, че защитават свободата на словото и независимостта на съда, са основните инициатори на всички напъни срещу Гешев.

Преди няколко години пък въпросните представиха „Бяла книга за свободата на медиите у нас“, в която се жалеше, че „ситуацията на медийния пазар в България системно се влошава.“ На представянето през 2018 година бяха допуснати само избраните от „кръга“ медии или такива, поддържащи техните позиции. Между другото, сред гостите беше и тогавашният отговорник за регион „Балкани“ на друго любимо на въпросните издания и журналисти НПО – Полин Адес Мевел от „Репортери без граници“, които пък изготвят годишната си класация на базата на докладите на десет души, подбрани неясно как.

Въпросите, касаещи прокуратурата, в частност Иван Гешев, безспорно са важни, безспорно трябва да бъдат широко обсъждани и безспорно проблеми за решаване има. Но още по-безспорно е, че няма как бизнесмени, които оперират с влияние чрез медиите си, такива, които са лично засегнати от действията на прокуратурата и на главния прокурор, да са страна в дебатите.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече