Глас от родните училища: 22 месеца няма никакво развитие в сферата на образованието

0

- Advertisement -

„2021 година е точка на замръзване в цялостното развитие на образованието. 22 месеца няма никакво развитие в сферата на образованието“.  Това каза Диян Стаматов, директор на 119-о училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. 

По думите му двата образователни локдауна са допринесли за сериозни дефицити и за значимо отдалечаване в социалната комуникация на подрастващите. 

„Това дълго ще бъде наваксвано… Стана ясно, че образованието е изцяло зависимо от решенията на министъра на здравеопазването, а това не е редно. Пропуските са много и не могат да бъдат лесно измерени. В този пандемичен период са пропуснати много социални умения. Откакто изпаднахме в тази обстановка, почти всички забравихме за традиционната шестобална система и почти всички оценяват знанията си като шестици. Никой не взима под внимание никаква друга оценка освен 6“, обясни той пред БНР. 

Стаматов допълни, че положителните COVID тестове сред учениците са единици. 

- Advertisement -

„Тестването в този вид показва, че учениците не са заразоносители. Образователната система може да си спести този неспецифичен процес и той да се извършва на друго място или чрез други тестове. Дали да продължи тестването – решението е на политиците“, допълни училищният директор. 

Той е категоричен, че образователната система повече не трябва да бъде затваряна. 

„Необходим е сериозен дебат на национално ниво по отношение на редакция на учебните програми, учебните планове, учебното съдържание. Трябва сериозна подготовка с възможност за създаване на хибридни учебни планове, които да моделират съществуващите учебни с възможност за дистанционни формати за по-нататъшни подобни ситуации. Дебати за следващите стъпки, свързани с промени в средното образование, които да дадат възможност за продължаване на започнатите промени преди пандемичната 2020 година“, коментира Диян Стаматов. 

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече