Димитър Маргаритов: Към момента повишване на цените на услугите на мобилни оператори няма да има

0

- Advertisement -

„Причината за забраната за повишаване на цените е, че според нас за тези два мобилни оператора има нелоялна търговска практика.

Те имаха намерение да вдигнат цените на своите услуги, като използват инфлационния индекс на НСИ за две години наведнъж, а това е невъзможно да се случи, защото самите оператори са се ограничили за това с текст в договорите, които те сключват с потребителите“, коментира в „Преди всички“ Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите за наложената забрана от вчера на телекомите – A 1 и  Telenor да вдигат цените.

„По отношение на третия оператор към днешна дата няма данни за такова намерение, но ние следим ситуацията.

В момента няма вдигане на цените на нито един от операторите. Така че към момента няма неравнопоставеност между тях. Всичко се гледа по един и също начин.

Нелоялната практика се изразяваше именно в намерението за двойното вдигане с двата инфлационни индекса, което не е позволено.

След 1 януари, ако телекомите решат да се възползват от законовата възможност, защото тези клаузи стъпват на един законов текст като възможност за вдигане на цените, тогава би трябвало те да използват инфлационния индекс за 2021 година, а той още не е обявен от НСИ.

- Advertisement -

Така че на този етап това са само предположения.

Едно е сигурно, че с предварителното изпълнение на нашите заповеди към момента повишаване на цените няма да има„, поясни пред БНР Маргаритов.

А1: Заповедта не забранява индексацията на цените

Малко след интервюто на Димитър Маргаритов за БНР, от един от мобилните оператори – А1 изпратиха съобщение за медиите. В него се казва, че те са получили заповед от Комисията за защита на потребителите, която обаче не забранява индексацията на цените по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията на една стъпка, вместо на две.

„Това означава, че никой не оспорва правото ни да индексираме“, пишат от А1.

Оттам допълват, че тази възможност е залегнала в договорните отношения на мобилния оператор от много години и никога досега тя не е била използвана.

В съобщението на А1 се казва още, че сериозният политически отпор, който срещат, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече