Ходът на Нинова за оставката на Кирил Добрев – набързо, на тъмно, в дните между два празника

0

- Advertisement -

Ни в клин, ни в ръкав, току в навечерието на новата година тясното ръководство на социалистите, което се състои от хора, верни на лидера Корнелия Нинова, изведнъж реши да изключи Кирил Добрев от Националния съвет и от партийните редици. И го направи, при това с внушително мнозинство. Добрев вече не е член на БСП и това действие много наподобява на саморазправа (при това поединично) с неудобните и несъгласните с председателката и позволяващите си публично да я критикуват.

На 29 декември от Изпълнителното бюро на БСП беше пусната позивна до членовете на Националния съвет за неприсъствено заседание на подпис в рамките на два дни с точка единствена – изключването на Кирил Добрев.

Сред мотивите бяха изброени „открито противопоставяне на решенията на НС на партията и създаване на организация за тяхното проваляне“, „множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаващи негативен образ на БСП“, „подготовка и лично участие в недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на БСП и внушават липсата на организационно-политическо единство“ и др.

Добрев отнесе също така обвинения за организиране на

шумни протести пред централата на „Позитано“ 20

преди пленуми, за „подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти“ и „използване на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси“.

Искането за изключване на Добрев ръководството мотивира и с настояването на няколко партийни организации, сред тях тези в Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и младежката организация в Елин Пелин. Както се казва, нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. А кошаревски свидетели по нашите ширини винаги се намират.

„Изключването от партията е последното убежище на страха. Днес дойде и моят ред – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъде изслушан“, написа Кирил Добрев във Фейсбук.

Че той е спорна личност с тъмни петна в биографията си и някои не до там почтени постъпки, спор няма. Само че едва ли това е начинът,

набързо, на тъмно, в дните между два празника

да бъде изгонен от партията, която винаги се е хвалела, че е най-демократичната, в нея винаги са съжителствали различни идейни течения и се се е зачитало различното мнение.

Впрочем Кирил Добрев помогна за избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП през 2016-та. Около 3 години бе и дясната й ръка. После двамата влязоха в тежък конфликт, а на конгреса през 2020 г. неуспешно опита да я конкурира за председателския пост. Сега, покрай съставянето на правителството, той каза, че желае Нинова да стане министър, стига да остави БСП намира. А на 21 декември написа в социалните мрежи: „От месец приятели, съпартийци, съмишленици ми задават едни и същи въпроси. Какво правим с БСП? Как изплуваме от дъното? Възможно ли е в политиката да получаваш все по-нисък резултат, а да го представяш като победа след победа. Изходът е само един – промяна и вътрешнопартийна кампания, която да стартира след конгреса. БСП е партия с достойнство и не може да се крие зад виртуална реалност. Трябва да си кажем истината в очите. И тъй като се познаваме, бъдете сигурни, че няма да остана безучастен“.

- Advertisement -

Гласовете в подкрепа на Кирил Добрев не закъсняха и други недоволни от Корнелия Нинова поискаха нейната оставка.

БСП-Перник дори настоя Нинова да бъде изключена от партията

заради три поредни изборни загуби под нейно ръководство и заради срива на доверието в левицата.

Против изключването на Кирил Добрев по този начин застана и най-голямата структура на БСП – софийската, според която се наблюдава негативна тенденция за вътрешна саморазправа с другомислещия, за изграждане на образа на врага с партиен билет.

Един от първите, който реагира срещу недемократичния начин на действие от страна на ръководството (разбирай Нинова) беше Крум Зарков. Засега единствен той се осмели да заяви, че ще се яви на преките избори за председател след конгреса през януари. Ще е претендент за този пост, който Корнелия Нинова брани със зъби и нокти и е готова да пожертва всеки и партията дори.

Във Фейсбук Зарков обяви, че ще гласува против изключването на Кирил Добрев. „Имам много несъгласия с него – написа той. – Противопоставих се на неговата кандидатура за председател. Все още считам, че той не бива да е в първите редици. Но изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно“.

„Кой има интерес от поредния ялов вътрешнопартиен сблъсък

вместо спокойна и градивна кампания за пътя, по който БСП трябва да поеме за да се възстанови? Със сигурност не са социалистите“, завършва Зарков.

„Това е най-срамният дневен ред на Изпълнителното бюро на БСП. Два дни преди Нова година, неприсъствено, с една точка – изключване на един от най-разпознаваемите членове на партията – Кирил Добрев… Това е проверка на всички верни и удобни на ръководството хора да се види дали ще имат смелостта да реагират на този мракобесен Национален съвет и да се постави в страх всеки желаещ пост в правителството или в партията“, беше коментарът пък на Весела Лечева, също от опонентите на Нинова. По думите ѝ в БСП са се настанили „доста клиентелисти“.

Други партийци не бяха толкова словоохотливи. Александър Симов изобщо не пожела да се ангажира с мнение, заявявайки, че ще изчака да мине гласуването. А най-неочаквано Румен Гечев каза, че е професор по икономика и не може да се ангажира с коментари по вътрешнопартийни въпроси. Може би за него те са нещо далечно.

Според бившия кмет на Благоевград и бивш депутат от левицата Костадин Паскалев обаче „методичното разчистване на партията от хора с различно мислене от това на председателя няма да ни доведе до нищо добро“. Паскалев допълни, че се е надявал на 22 декември да се проведе присъствено заседание на НС на БСП, на което да бъдат обсъдени и приети документите за предстоящото на 22 януари 2022г. конгресно заседание. Трябвало да бъдат приети и позиции за обновяване на програмата и устава на партията, както и обсъждане на очакваните от обществото политики в социалната и икономическата сфери. „Вместо това – отбелязва той –  получихме проект на решение за мярката за партийно въздействие“.

Автор: Елизабет Дафинова

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече