Андрей Чорбанов: От ИТН винаги сме имали твърда позиция против зеления сертификат

0

- Advertisement -

„Ние от ИТН винаги сме имали твърда позиция против зеления сертификат, и по време на предизборната кампания и след това, ние не сме избощо убедени в ефективността на зеления сертификат като протекция срещу Covid-19″, каза пред БНР проф. Андрей Чорбанов, имунолог и депуат от ИТН.

„Вирусът се разпространява в целия свят изключително мощно и серитификатът не го спира. Това важи за Западна Европа и за САЩ,  където зеленият сертификат е широко приложен.

Ние като парламентарна група няма да отстъпим от своята позиция и това ще се види при гласуването и на комисиите, и при гласуването в Народното събрание – против зеления сертификат сме и хората ще видят това.

Дали това ще разклати коалицията, това е тема, която трябва да се обсъди на ниво коалиционни партньори.

Ние обаче сме твърдо против сертификата и сме убедени в нашата позиция, и този ангажимент го поехме пред нашите избиратели“, заяви още пред „12+3“ проф. Чорбанов.

- Advertisement -

Той допълни, че в рамките на конституционните правомощията на НС ще настояват зеленият сертификат да отпадне и за останалите места – като молове, ресторанти, хотели, училища.

Според проф. Чорбанов трябва да се прилагат други здравни мерки, протоколи за лечение и ефективност за работа на здравната система.

„За мен новият пандемичен щаб на Министерство на здравеопазването се състои от хора, които нямат критично мислене или различно от дадените политики. Така беше и по времето на ГЕРБ, а е хубаво да има опонент, който да влага някакаво критично отношение към това, което се прилага.

А допълнителни мерки като локдаун не се налагат заради Омикрон, защото това е такъв вид вирус, при който такива мерки не работят„, заяви още проф. Чорбанов.

Той обаче призова рисковите групи към вирусите, все пак да ограничат контактите си и да се предпазват сами чрез изолация. Според проф. Чорбанов е трагично МВР да разследва кои са фалшивите зелени сертификати – това не би следвало да е тяхна функция, счита той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече