Цацаров даде две ГЕРБ-ерски общини на прокуратурата за корупция

0

- Advertisement -

След като извърши изненадващи проверки в общините Стара Загора и Враца, антикорупционната комисия ги дава на прокуратурата. Това съобщиха днес от КПКОНПИ, ден след като оттам дадоха на държавното обвинение и договора за тестване на децата в училище за коронавирус. 

По отношение на двете общини, оглавявани от кметове на ГЕРБ (Живко Тодоров и Калин Каменов, б.р.), от комисията на Сотир Цацаров посочват наличие на данни за извършени корупционни престъпления от лица, заемащи висши публични длъжности“. 

Враца

Проверката в община Враца и общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД започна на 14 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“. Бяха проверени две обществени поръчки – едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората – за доставка на 13 електрически автобуса, 13 станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях.

И двете поръчки са финансирани със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ и общата им стойност е 32 027 089,53 лева, от които 26 000 000 лева – безвъзмездна финансова помощ и 6 027 089,53 лева – собствено финансиране.

Възложител е общинското дружество за тролейбусен транспорт. Поръчките са спечелени от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД.За дни: КПКОНПИ влезе при втори ГЕРБ-ерски кмет – в Стара Загора

В хода на проверката от КПКОНПИ са изискани документи на място и са снети писмени обяснения от лица, участвали в проведените процедури. Установено е, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, изрично посочени в техническото предложение и спецификацията към сключения договор.

- Advertisement -

В резултат на това в експлоатация са въведени транспортни средства, които не са били предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС

Стара Загора

В община Стара Загора и общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД проверката започна на 29.11.2021 г. по отношение на две обществени поръчки за доставка на 55 нови дизелови автобуси (висок екологичен клас) на стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции и 2 комплектни трансформаторни станции на територията на тролейбусното депо в града, на стойност 49 103 999 лева. Финансирането е със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, а възложител е общинското дружество за тролейбусен и автобусен транспорт.Цацаров опрасква пореден ГЕРБ-ерски кмет – този път във Враца

Спечелилите поръчките за автобусите са чешко и полско дружество, а за електрическите автобуси – българско.

В хода на проверката са изискани документи, снети са обяснения от служители на общинската администрация, представители на възложителя, външни лица и експерти, участвали в процедурите. Установени са данни за извършени противозаконни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, изразяващи се в превишаване на правомощията му и оказване на въздействие в процеса по подготовка и провеждане на обществените поръчки с цел определяне на конкретен участник за изпълнител, за което същото лице е получило неследваща му се имотна облага.

Сходство

  • „По отношение на проверките в Община Враца и Община Стара Загора е налице сходство при данните за извършени неправомерни действия от длъжностни лица с проверката в Община Варна, резултатите от която бяха изпратени на прокуратурата на 1 декември 2021 г.  – установени неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв., финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях“, посочват в заключение от комисията на Цацаров.

Източник: „Клуб Z“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече