„Всеки сам си преценя“ – въпроси към Костадин Костадинов и „Възраждане“

0

- Advertisement -

Знаете сигурно, а ако не – ще разберете. Днес, 12 януари, пред Народното събрание пак ще има кой да ни освобождава от гнет. Защото не сме свободни, че да правим каквото си искаме – разбрахте ли най-сетне?

Няма спор – лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов е харизматичен политически лидер. Говори гладко, без запъване. Дава и контекст дотолкова, доколкото да подсили свои важни тези. Наистина отличен оратор – много трудно е да бъде оборен в пряк спор, защото може да се надприказва отлично и не само на база аргументи, но и на база постановка на риторика, независимо вярна или не. Достатъчно е да бъде убедително казано – проверки тип „достоверност на факти“ във вербален спор няма как да се правят, така че картината да е ясна във всички детайли веднага и на секундата, тъй като отнемат време.

Сега Костадинов и „Възраждане“ пак яхват вълната – този път на недоволството от КОВИД. Не само на българите, на всички по света им писна. И понеже врагът не е лесно видим – вирусът няма как да го хванеш и да го пребиеш например, търси се кой да е виновен. А когато няма ясно определим виновен, посочването се улеснява много.

Костадинов всъщност повдига един много важен въпрос. И той е – как искаме да живеем? Искаме както преди 2020 година, е опростеният отговор. Искаме да сме щастливи, е по-философският. Но вторият въпрос е можем ли при наличието на COVID-19? И моят отговор е – не можем при сегашното положение. Не можем, докато един вирус всъщност умножава тежестта на проблемите, които бяхме натрупали и преди него. Не можем, защото искаме, но не сме готови да даваме!

Както го разбирам аз, политическата теза на Костадинов и „Възраждане“ заради КОВИД е следната: Всички ще умрем, но някои с радост и наслада от живота, а други от страх. Радвайте се на живота! Добре – ако е така и в светлината на това, че сме шампион по надвишена смъртност в света (най-сигурният показател колко не се справяме е точно броят на умрелите общо), нека попитам следното:

- Advertisement -

1. Готови ли са Костадин Костадинов и „Възраждане“ да направят предложение всеки, който иска да се радва на живота без да прави жертва и да се ваксинира срещу коронавируса, да подпише юридически обвързваща декларация за отказ от лечение на КОВИД, ако лекар или болница трябва да избират дали да обслужат и приемат ваксиниран или неваксиниран човек, тъй като няма място и за двамата поради претовареност?

2. Готови ли са в парламента да поставят въпроса, който бившият здравен министър Петър Москов постави в Студио Actualno, а именно – всяка частна болница, която откаже прием на ковид болни при вълна на болестта, да бъде лишавана от клиничните пътеки от НЗОК? Готови ли са внесат законодателни текстове, ако е необходимо, за да бъде решен този въпрос – всички болници да са в битката при пик на заболеваемост и брой нуждаещи се от болнично лечение, който е непосилен само за държавни и общински лечебни заведения?

Между другото, защо Костадинов, като прави сравнения на България със Западна Европа по заболеваемост от КОВИД, не ги направи по брой приети в болница, процент на заети болнични легла и легла за интензивно лечение, процент на попаднали в болница заради КОВИД, починали от КОВИД – на глава на населението, на 100 000 души, на 1 000 000 души? И след като ваксините срещу коронавируса са експериментални течности, защо има ваксинирани срещу КОВИД депутати в неговата партия?

И аз искам да се радвам на живота. Всички искаме. Затова – нека бъдат използвани всички възможности на здравната система в България, когато КОВИД ни връхлита отново и нека тези, за които вирусът не е основен проблем, да поемат отговорност за действията си, тъй като засягат и тези, за които е голям проблем. Защото КОВИД не подбира – преценява за всички. Хайде всички да са щастливи. Нали заради това „Възраждане“ влезе в парламента – за да е щастлива България? Ако са влезли само да викат как няма да стане, без да предложат много точно и ясно как ще стане и какво очакват да стане с всяка предложена от тях мярка, значи …

п.п. Колкото до класическия капан, който bTV чрез Цънцарова заложи на „Възраждане“ – изключително добре беше демонстрирана приказката „не ме гледай какво правя, а слушай какво ти говоря“. Когато не кой да е, а секретарят на партията дава за пример думи на доц. Мангъров при какви обстоятелства би се ваксинирал срещу КОВИД (пистолет в челото) и моментално след това става ясно, че се е ваксинирал от няколко месеца насам без условието за пистолета, значи … какво значи? Значи да си спомним как Костадин Костадинов говореше за ковид ваксините като „експериментална течност“, а сега партийното говорене е не против ваксините, а против задължителността им – така почвам да го усещам. Катарзис ли се (въз)ражда?!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече