Предстои разглеждане на новия план на парк „Борисова градина“

0

- Advertisement -

„Проектът на парк „Борисова градина“ се изработва повече от пет години и в днешното обществено обсъждане ще се представи вторият преработен вариант, в който голяма част от мероприятията, които бяха предвидени при първото разглеждане, вече ги няма“, това обясни пред БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

„На общественото обсъждане преди две години обществото настръхна, тъй като се предвиждаше изграждане на климатично училище, възстановяване на ресторант, нова композиционна ос в парка. Планът вече е доста по-консервативен и отговаря на препоръките на експертния съвет и г-жа Фандъкова. Предстои разглеждането на плана, надявам се да направим балансиран диалог довечера, както и на 17 февруари и да се стигне до приемането му“, уточни архитектът.

По думите му, този план е единствената основа, върху която Столична община може да направи така, че да придобие имотите, които вече са били възстановени в обхвата на парка:

„Този план дава възможност чрез процедури по отчуждаване отново да ги придобием и да са на софиянци“.

- Advertisement -

Главният архитект призна, че през годините в Борисовата градина е имало незаконни действия.

По негова заповед е в сила процедура по премахване на автокъща и заведение.

Това става след влизането в сила на съдебното решение.

По отношение на реконструкцията на стадион „Българска армия“, арх. Здравков уточни, че за него е важно този проект да отговаря на изискванията на подробен устройствен план и да се впише в обхвата на самото съоръжение.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече