Нова възможност: 7 протеста, които да минат мирно и тихо

0

- Advertisement -

Мина благополучно първият за годината и (срещу) новото правителство тематичен протест – дойдоха хора с автобуси, повикаха пред парламента срещу зелените сертификати. Заканиха се на ваксинистите и сатанистите в Народното събрание, сбутаха се с полицията. Качиха се на автобусите и се прибраха.
Протестът бе организиран от парламентарно представена партия, чийто лидер Костадинов липсваше на мегдана, защото е под карантина. (А не заради бустер, каквато лирическа деформация използвахме вчера с обобщаващо-художествена цел.)


Непосредствено преди протеста на жълтите павета при президента се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, на което се оказа, че има заразен с коронавирус – това наложи карантинирането на голям брой държавници, между които и Костадинов. Така той се оказа в капана на мерките, срещу които протестира и които се е заканил да не спазва – но тъй като спази точно тази мярка (карантината след КСНС), не можа да изпротестира лично на площада срещу нея. Парадокс. За сметка на това на площада имаше и ваксинирани хора, които протестираха срещу ваксините.


След протеста депутати-протестьори минаха през медиите, за да благодарят – както на мирно разбунтуваните маси, така и на полицията и лично на Бойко Рашков, че са били коректни и са направили всичко възможно да няма ескалация и размирици.  


Въобще, ще има още чудеса да гледаме в тоя живот, а протестите за освобождаване на натрупаното гражданско напрежение ще има още много. Въпросът е да отминават като този последния – относително тихо, евтино и безболезнено, за да има стабилност и просперитет. И да не се разваля Народното събрание, че не се знае на следващи избори кого ще събере капризният избирател – някои партии таман са влезли парламента, а ще трябва да излязат и да не се върнат никога. 
Ето и нашите предложения за протести, които да се организират така, че да минат като тиймбилдинг – сплотяващо, разтоварващо и безаварийно. 
***
1. Протест на коалиционните партньори в правителството. Управляващите трябва да поемат инициативата и да овладеят протестната енергия в обществото. Когато в коалицията възникнат проблеми – а те ще възникват периодично – всички да излизат на площада за протест, контрапротест и изясняване на отношенията. Полицията ще се държи коректно и няма да бие тези, които ѝ гласуват бюджета. 


2. Протест на пътни строители. Такива е имало и преди, не е проблем да се организират отново. Тежките машини ще поразвалят малко жълтопаветната настилка, което ще е повод за нови обществени поръчки и временна заетост на пътищарите. Протестът ще се охранява от пътна полиция. 

- Advertisement -


3. Протест срещу студеното време – и контрапротест срещу глобалното затопляне. Съществува поговорка, че няма смисъл да роптаеш срещу зимата. В модерните времена знаем, че има смисъл да роптаеш срещу всичко. И като си пороптаеш, да се прибереш вкъщи. Подтема на тия протести ще е въглеродният отпечатък на мусаката. Колкото по-безумен е поводът, толкова по-енергично и същевременно мирно ще протичат протестите. 


4. Протест и контрапротест на тема – как да се обработват краставиците за таратора. Това е тежка тема, която разделя обществото и трябва да намери своя израз на площада. Полицията трябва с повишено внимание да събира ножове, рендета и други кухненски пособия от протестиращите. 
5. Протест на брокерите на недвижими имоти срещу имотния балон. Провежда се на тихо и същевременно комуникативно място. 


6. Протест на всички парламентарни групи срещу пенсиите. Опозиция и управляващи ще се обединят и ще излязат на площада да протестират срещу изчисляването и преизчисляването на пенсиите, които само ги объркват, като поначало е ясно, че целта не е достойни старини, а разтоварване на бюджета. Полицаите ще излязат хора и малко ще набият депутатите, които ще намерят някакво лошо, но компромисно решение. 


7. Протест и контрапротест на тема Спартак Джокович. Това също е тема, която разделя българското общество и си заслужава едни пехливански гладиаторски борби в рамките на турнир „Жълти павета опън и натиск“. Полицията ще арбитрира и ще следи да не се контузи някой. Ще дойдат и гости от другите балкански държави, ще си спретнем малка буря в буре барут. 

Автор: Г-н Балев

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече