Посещението на премиера в Скопие е прекалено прибързано

0

- Advertisement -

Не мисля, че ще има новина от посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония, прогнозира в предаването „Тази неделя“ бившият външен министър Екатерина Захариева. „Ще има едни протоколни разговори и пресконференция, предполагам, че ще се говори за инфраструктура, защото в делегацията е и транспортния министър“, посочи тя.

„Нека да видим първо дали в Северна Македония ще имат правителство, твърде прибързано е това посещение“, коментира Захариева.

Тя припомни, че участниците в КСНС при президента са препотвърдили позицията, която правителството на ГЕРБ беше приело. „Имаше становище, което не е лошо, но не знам г-н Петков с какви послания ще отиде. Позицията на България остава същата“, каза Захариева. „Изпълнение на договора от 2017 г. това е което трябва да се изисква от Скопие. Този договор засега остава само лист хартия за северномакедонската страна“, коментира още Захариева. „Създаде се впечатление у нас, че беше подписан, за „да“ кажем да за НАТО, за да бъдем активни по време на нашето европейско председателство, но от там нататък за тях договорът остана на хартия“, допълни Захариева.

- Advertisement -

Вече забравих броя на споразуменията, на програмите към тях, които сме предлагали на Република Северна Македония. По договора има текстове, които касаят не само историческата комисия, но има и за туризъм, инфраструктура, за езика на омразата, за образование и култура. Предлагали сме конкретни инициативи и много често отговорът на наши проекти за споразумение се бави повече от дена година“, каза още Екатерина Захариева. Това е двустранен договор, той не зависи само от България, припомни тя.

Тя коментира и оставката на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. „Не знам за какво е отнет достъпът до класифицирана информация на г-н Цацаров, но правителството очевидно ще постигне това, което иска – смяна на председателя на КПКОНПИ“, каза Захариева.

Бившият външен министър Екатерина Захариева е под карантина вкъщи до четвъртък, защото е контактно лице на  бившия енергиен министър Теменужка Петкова, която е с коронавирус. Двете сега са депутати от ГЕРБ и в пленарна зала са близо една до друга. 

„Не искам да спекулирам, но очаквам половината парламент да бъде поставен под карантина скоро“, заяви Захариева.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече