Галина Захарова – Една от „тримата големи“

0

- Advertisement -

Само два месеца, след като в средата на ноември начело на Конституционния съд застана жена – съдия Павлина Панова, за председател на Върховния касационен съд също за първи път бе избрана жена – Галина Захарова. Връзката между двете събития съвсем не е случайна – през 2018 г. Захарова оглави Наказателната колегия и стана заместник-председател на ВКС на мястото на Панова, избрана за конституционен съдия.

Изборът на Захарова с 20 гласа “за” от 20 гласували членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) в петък беше логичен. Донякъде това единодушие бе предопределено още от октомври 2021 г., когато всички до един съдии от Пленума на ВКС подкрепиха кандидатурата на своята заместник-шефка. По същия начин през 2017 г. съдиите от Върховния административен съд гласуваха за своя кандидат Георги Чолаков. Те първи дадоха пример как на практика да се прилага съдийското самоуправление, прието през 2016 г. с промени в Закона за съдебната власт.

Кандидатурата на Захарова обедини знаково този състав на Висшия съдебен съвет, избрал впрочем през 2019 г. с 20 гласа “за” и настоящия главен прокурор Иван Гешев. Вече 3 години съдебните кадровици са превърнати в мишена за упражнения на новопръкващи се политици – повечето от които са със съмнителни юридически качества, които не са стъпвали в съдебна зала и не знаят от кой вход се влиза в Съдебната палата. Е, да – днес мнозинство е тяхно, правосъдната им министърка блондинка, известна предимно сред преките си роднини, ръководи заседанията на ВСС, а в парламента точат остриета, с които да обезглавят съдебната власт. Или по-точно, като казва един известен нарушител на член 313 от Наказателния кодекс – да сложат свои хора в прокуратурата и съда.

Дали изборът на безспорния професионалист Захарова слага край на политиканстването във ВСС? Рано е да се каже. Но е почти сигурно само, че президентът Румен Радев няма как да откаже да издаде указ за назначаването ѝ и вероятно след месец тя трябва да замени Лозан Панов, чиито 7-годишен мандат изтича на 10 февруари. С други думи идва нов човек на мястото на онзи във ВКС, който търсеше политическите скандали сред колегите си във ВСС, който се размечта да става президент, взе си отпуск и направи кампания, за да си покаже парника с домати в Трънско. По чудо даже успя да се класира пети на първия тур на вота от 11 ноември.

“Председателите на върховните съдилища в България са административни ръководители, които нямат никакви политически функции и не провеждат политики. Това, което могат да направят, е да се сплотят, за да успеят да осъществяват по най-добрия начин основните задачи за раздаване на правосъдие”, каза Галина Захарова, запитана какви политики ще следва като една от “тримата големи” в съдебната власт редом с председателят на ВАС и главния прокурор.

На изслушването във ВСС съдия Захарова спечели на своя страна колегите си прокурори и следователи, след като бе категорична с мнението си на професионалист, че мястото и на държавното обвинение, и на разследване е в съдебната власт и така затвори отворената врата в полето за конституционни промени, през която надничат и недоучилите депутати, и юридическите съветници на Радев.

Покрай кандидатурата на Захарова бе припомняно много пъти, че тя има над 33-годишен юридически стаж, започнал по Тодор Живково време през 1988 г., когато тя постъпва като стажант съдия в Софийския градски съд. Там работи до 1999 г., когато отива в Софийския апелативен съд. През 2007 г. е избрана за член на Висшия съдебен съвет. Там се обявява против опитите на политиците “да сложат свои хора в съдебната система”. През 2011 г. тя и колежката ѝ Капка Костова хвърлят оставки като членове на ВСС, несъгласни с избора на Владимира Янева – семейна приятелка на тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, за председател на Софийския градски съд.

След оставката Захарова се връща в Софийския апелативен съд, а оттам през 2013 г. отива във Върховния касационен съд.

Хубаво бе, че изборът за председател на ВКС мина без предричаните от есента насам интриги и показа едно взаимно уважение и колегиалност, каквито винаги трябва да има между истинските юристи. Ако желаят да ги уважаваме и всички ние.

Има безупречна репутация

“След като съдия Захарова е номинирана от Пленума на ВКС, аз като прокурор не бих си позволил и няма да поставя под съмнение съдийското самоуправление, това са въпроси, които касаят само и единствено съда. Тя има безупречна репутация. Не познавам лично съдия Захарова, но това, което казват всички, с които говорих, е, че тя е безспорен професионалист и добър човек”.

Иван Гешев, главен прокуро

- Advertisement -

Прекрасен човек и колега

“Гледайки колегата Захарова, която се вълнува от това, което се случва – зад нея стоят всички колеги от ВКС. Тя е прекрасен човек, познавам я лично от контактите, които съм имал. Всички останали заместник-председатели на ВКС са едни прекрасни хора, които работят активно и коректно и човек може да влезе в нормален разговор с тях”.

Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд

Професионализмът ѝ ни обедини

“Професионализмът на новоизбрания председател на ВКС обедини Висшия съдебен съвет. Галина Захарова не направи разграничение между съдия, прокурор, следовател, а единството на съдебната система и отстояване на нейната независимост ме впечатлиха”.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет

Безусловно служи на истината

“Галина Захарова притежава качествата, които трябва да има председателят на ВКС – на първо място е винаги да разбира проблемите, безусловно да служи на истината, емпатия, мъдрост, справедливост. Тя е добър човек, смятат всички съдии. Впечатли ме казаното от нея, че 7-годишният мандат на поста, за който кандидатства, е твърде дълъг.

Даниела Марчева, член на Висшия съдебен съвет

Навлече си гнева на Иван Костовото МВР

През октомври 1999 г. състав на Софийския градски съд с председател Галина Захарова произнася оправдателна присъда на Димитър Кънчев. 20-годишният тогава младеж е обвинен за тройно убийство в столичния квартал “Гео Милев” на своя баща, мащехата и си природеното си братче. По време на процеса става до болка ясно, че в отделите “Убийства” на столичната и националната полиция, както и в Националната следствена служба се работи през пръсти. Съдът изключва важни доказателства, защото не са събирани по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, полицаите не са показвали нищо на поемните лица, карали са ги направо да се подписват под протоколите, включително и че пред очите им Кънчев води криминалистите до кофа за боклук, в която са намерени ръкавиците и пистолета от убийството. Делото не свършва тогава, Кънчев в крайна сметка е осъден, когато е 34-годишен и още е в затвора. Но съдът зашлевява звучен шамар на полицията, следствието и прокуратурата, а върху Галина Захарова се нахвърля цялата пропагандна машина на Иван Костовото правителство.

Автор: Цветан Гемишев

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече