Различен прочит: България може да бъде миротворец на Балканите

0

- Advertisement -

„По време на преговорите със САЩ Русия постави реалистични теми като тази за ракетите със среден обсег. С договора за тези ракети започна разоръжаването в съветско-американските отношения през 1987 година. Тогава САЩ унищожиха ракетите си, които покриваха европейската част на Съветския съюз, а Съветският съюз – ракетите, които покриват Европа. САЩ и Русия излязоха от този договор, вече няма правна рамка, която да защитава. Това е апел към Европа, САЩ са недосегаеми, защото са отвъд Океана. Източна Европа става мишена и НАТО може да я превърне в мишена, а ЕС да я превърне в заложник“.

Това коментира пред БНР историкът проф. д-р Дарина Григорова от Софийския университет.

Според нея предложението на Русия НАТО да се върне към границите си отпреди 1997 година е юридически невъзможно.

„Компромис за влизане на Украйна и Грузия в Алианса обаче е възможен… Ракетите със среден обсег са опасни за нас. Алтернативата „Столтенберг“ от ноември 2021 година е истинският ултиматум. Русия отговаря на него с острите изказвания на висши руски дипломати, такъв език досега не е имало,“ коментира проф. Григорова.

- Advertisement -

Тя посочи, че Русия има интерес да се спазват Минските споразумения – Украйна на да се запази като федерална държава и да се уважават автономиите на съответните области, защото тя е многонационална.

В предаването „Политически НЕкоректно“ проф. Григорова подчерта, че заради специфичната ситуация европейските лидери могат да заемат по-различна позиция в сравнение със САЩ, защото „в случая Европа е заложникът, САЩ са отвъд Океана… За да има сигурност Европейският съюз, трябва да е с Русия“.

България може да бъде миротворец на Балканите. Ако се стигне до напрежение в Украйна, да не участваме в него, а да предложим площадка за преговори. Можем да го направим, стига да има политическа воля. Това ще увеличи и възстанови доверието на обществото във властта,“ обясни историкът.

По темата „РС Македония“ проф. Дарина Григорова посочи, че по време на визитата си в Скопие премиерът Кирил Петков ще се съобрази с позицията, потвърдена и от Консултативния съвет за национална сигурност.

Източник: „Епицентър“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече