Горан Благоев: Кирил Петков и македонският му колега показаха тотален нихилизъм към общото ни минало

0

- Advertisement -

Това, което Кирил Петков и македонският му колега показаха на срещата в Скопие е тотален нихилизъм към общото ни минало, заяви в предаването „Това е България“ на радио „Фокус“ Горан Благоев, водещ на предаването „Памет без давност“ по телевизия „Евроком“, историк и политик от ПП “Републиканци за България”.

Благоев смята, че обещанията, хвърлени от страна на Петков са въпрос на време да се видят в действие. Горан Благоев, сподели, че не е останал с добро впечатление след посещението на Кирил Петков в Република Северна Македония и не споделя ентусиазма на българския премиер, който демонстрира в Скопие.

- Advertisement -

„Българският премиер не отива да се поклони на гроба на Гоце Делчев, а това е много символично, защото само след няколко дни ние честваме 150 години от рождението на Делчев. Но македонската страна куртоазно спестява част от македонския химн, в който се пее за Гоце Делчев. Тук аз сезирам една реципрочност – двамата премиери остават историята настрана, а ние претендираме, че имаме обща история.

Престижното образование няма нищо общо в случая. Едно е да имаш западно образование, друго е да знаеш кои са националните ти приоритети. И в един момент и двамата зачертават фигурата, която би трябвало да ни обедини, защото много по-силен знак щеше да бъде, в който ние виждаме българският и македонският премиер заедно, свели глава пред костите на Гоце Делчев, този, който се бореше като българин за свободата на Македония“, коментира още Благоев.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече