Хотелиерите са в будна кома – посрещат „вражеския залп“ с голи гърди

0

- Advertisement -

Картината на пораженията от корона кризата, скъпият ток, още по-скъпия газ и галопиращата инфлация става все по-мрачна. За пореден път хотелиерите се оказват в първата редица, която посреща „вражеския залп“ с голи гърди. Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев алармира, че несигурността за туристическия бранш вече е принудила куп собственици да хлопнат кепенците и да пуснат за разпродажба над 150 хотела. През сайтовете за недвижими имоти, през частни съдебни изпълнители или синдици…

Банално е, но и тук столицата води класирането с 50 хотела, търсещи новите си стопани. Системата е типично българска – очи различни, претенции също! Важното е да сме на тезгяха. Примерно – нищо и никакъв хостел на ул. „Раковски“ се предлага за 1 млн. евро, докато хотел в „Гео Милев“  се продава за 4 млн. евро. Очевидно техните собственици все още не са затънали съвсем, но просто искат да се отърват навреме от този превърнал се в последните години загробващ бизнес.

Не такова е положението с техните побратими от цялата страна, ако съдим – меко казано – по обезпокоителната информация, която може да се намери в обявленията за публичните продажби на частните съдебни изпълнители.

Най-впечатляващата бройка е на морските имоти, а сред тях – цената, на която „Ай хотел инвестмънт“ ЕАД продава хотел „Стражите“ в курорта „Слънчев бряг“ –  „само“ 21.585 млн. лева. Той беше част от империята на „Ай хотел“ на Христо Гълбачев, която започна ударно да потъва след фалита на британския гигант Thomas Cook и българският туроператор „Астрал холидейз“ през 2019 година.

Другият скъп хотел, който стигна активите му да се предлагат от частен съдебен изпълнител, е „Корона“/“Фламинго“ – пак в „Слънчев бряг“, който е собственост на „Феникс-99“ ООД. Ако съдим по обявленията за продажбата, този имот не се предлага за първи път на публична продан, но за първи път се предлага за… никакви пари.

В момента поземленият имот е с площ от 4844 кв. м, хотелът и „сателитните“ постройки са с обща застроена площ от 12 843 кв. м. и се търгуват само за… 10.039 млн. лева. Вярно, много пари, ама като ги разделиш на 200 стаи и апартаменти, на ресторант и няколко бара, на СПА -център, басейн и магазини… Предишната цена на комплекса беше 17. 886 млн. лв., но да не бъдем чак толкоз сантиментални.

Подобна е ситуацията с десетки други хотели в „Слънчев бряг“, Поморие и другите „нормални“ дестинации по Южното Черноморие.

Морската ни столица обаче също не е пожалена, защото само в района на Варна

купувачи си търсят над 40 хотела и хотелски комплекса.

Според брокери, ситуацията тук е особена, защото рядко се стига до финализиране на сделки от подобен характер. Формално интерес има и огледите вървят почти денонощно. На практика обаче подписаните договори и платените „сметки“ все още са си екзотика, защото интересите са насочени към  вилните зони на Варна и периферията на елитните курорти „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“.

Във вътрешността на страната центробежните сили на кризата също са на път да изхвърлят голяма част от хотелиерите.

Само

в Пловдив днес се продават 28 хотела.

- Advertisement -

Техните собственици го закъсаха в началото на пандемията, но бизнес гилотината се стовари върху главите им едва след истеричното поскъпване на тока и природния газ. 

„Малкият и среден бизнес в хотелиерския бранш вече са принудени да освободят персонала си и да затварят в очакване на по-добри времена. За част от тях обаче това е окончателна раздяла с бизнеса“. Това стана ясно от думите на Еню Енев – председател на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“. Според статистическата разбивка на ситуацията, 24 от обявените за продан хотели под тепетата са централната градска част, а останалите четири са „пръснати“ из кварталите.

Енев обобщи ситуацията с думите „Големи търговски обекти се правят с банкови кредити. И кое по-напред – дали да се мисли за заплати и осигуровки, дали да се мисли за пари за оборотни средства, а като сложим и лихвите за банковите кредити, то става абсолютно непоносимо да се работи. И на хората, при които ножът е опрял до кокала, какво им остава? Да освободят персонала, да отиде персоналът към трудовата борса, или да се пренасочат към други браншове, а те самите да затворят или да фалират“.

В Старозагорско също се продават 27 хотела и места за настаняване. Част от тях са в Града на липите, а останалите – в Раднево, Гълъбово и курортните селища из района. 

Цените са разнообразни. Най-високата е 2.4 млн. евро за хотел в курорта „Овощник“ край Казанлък – 1553 кв. м РЗП и „двор с парк“ върху 15 декара. Според продавачът обекта е подходящ за хотел-казино, санаториум, старчески дом или медицински център. А срещу скромните 1.170 млн. евро, човек може да си купи култовият преди време хотел „Извор“ в Старозагорски минерални бани.

Пак край Казанлък се оферира и парцел от 21 дка за изграждане на СПА-комплекс, но на каква цена е въпрос на „интимно“ договаряне.

На територията на Старозагорски минерални бани се продават половин дузина обекти сред тях са комплекс „Щастливците“ за 998 000 евро и комплекс с ресторантска градина за 200 души за 600 000 евро.

За 300 000 евро се предлага и хотел, построен край с. Пчелиново (недалеч от Хаинбоаз) преди… 40 години.

В разгара на зимния сезон

в района на най-големия ски курорт у нас – Банско,

десетки хотели също се предлагат на пазара. Тук, например, се предлага нов 4-етажен апарт-комплекс със 181 стаи . Цената обявена за него е 2 303 629 лева.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Георги Щерев е на мнение, че зимният сезон засега върви добре, но заради липсата на стиковка между институциите за антиковид мерките, има анулирани резервации на туристи от Турция и Израел, а това със сигурност ще удари и тези хотелиери, които до този момент успяват да вържат двата края…

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече