„Бюджет 2022“ скара Асен Василев и Йордан Цонев

0

- Advertisement -

Бюджет 2022 г. се изпълнява с по-малко дълг, отколкото предходните. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от парламентарната трибуна.

„Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП е по-малък от дългът, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет. Дългът, който е предвиден за догодина като процент от БВП също е значително по-малък. Този бюджет, въпреки допълнителните значителни инвестиции, се изпълнява с по-малко дългове от бюджетите, които са били предвидени миналата година. Когато колегите от ГЕРБ питат къде са инвестициите, къде са 8- те милиарда, къде са спрените кранчета – тук са. Ние правим инвестиции от 12 млрд. повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте предвидили“, каза още Асен Василев.

- Advertisement -

Йордан Цонев от ДПС излезе на трибуната и критикува липсата на идеи за бюджет. Според него не е социален, а популистки.

“Бюджетът е проинфлационен. Като увеличаваме средствата за помощи, увеличава потреблението. При положение, че износът ни е по-голям от вноса, ние ще продължим да увеличаваме инфлацията.Не трябва да влизаме в инфлационната спирала. Няма излизане от нея. Ние от ДПС не обичаме критика без алтернатива. Трябваше да се мисли да не се изпомпват инфлационни 8 млрд. приходи. Нека това да е повишена събираемост, но нека тези средства останат в бизнеса”, аргументира се Цонев.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече