Асен Василев не вижда напрежение между кабинета и президента Румен Радев

0

- Advertisement -

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не вижда напрежение в отношенията между кабинета и президента Румен Радев:

„Честно казано, аз в това не виждам прехвърчане на искри. Разбирам президента. Той съвсем ясно отразява това, което и всички хора казват. Колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България и ние работим изключително бързо в тази посока“.

Той даде пример с компенсациите заради високите цени на енергийните източници – по схемата за небитови потребители вече текат разплащания, а в момента се работи за намиране на решение за битовите потребители.

- Advertisement -

Василев коментира и обвиненията на главния прокурор и парламентарната опозиция, че намаляването на бюджета за прокуратурата е опит за политически натиск:

„България има най-големия бюджет за съдебна власт като процент от Брутния вътрешен продукт в целия Европейския съюз. При нас е 0,7% от БВП. Средно за Европейския съюз е 0,3% от БВП. Няма политически натиск.  Това, че парламентът е взел такова решение, разбира се, е право на парламента“.

Василев заяви, че посещението му в САЩ е било свързано с енергийната сигурност на страната предвид ситуацията около Украйна.

Вицепремиерът дойде в парламента, за да обсъди бюджета с представители на управляващата коалиция преди заседанието на Бюджетната комисия, насрочено за днес следобяд.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече