Рашков в действие: Намери защитен свидетел срещу наркобоса в изгнание Таки

0

- Advertisement -

Името на позабравения през последните години подземен бос Христофорос Аманатидис- Таки отново бе вкарано в обществения дневен ред покрай нестихващото напрежение между новата власт и главния прокурор Иван Гешев. След като Кирил Петков безпрецедентно бе призован на разпит във Върховната касационна прокуратура заради твърденията си, че в основата на корупцията в България стоят 19 души, премиерът предостави списък на държавното обвинение и публично обяви името на Таки като един от хората, свързани с едрата икономическа престъпност у нас.

Наследил престъпната империя ВИС-2 след поръчковата екзекуция на Георги Илиев през 2005 година, Таки бе принуден да напусне България 4 години по-късно, за да избегне зрелищен арест като бос на дрогата в София. Оттогава Таки пребивава в Дубай, а шумното наркодело срещу подчинената му Банда на чуковете налага силов монопол върху търговията с наркотици в завърши с минимални присъди и с редица сключени споразумения между прокуратурата и повечето обвиняеми. Съмнението, че укриващият се в Дубай наследник на Георги Илиев, отдавна е успял да легализира престъпното богатство и че се е превърнал в обитател на едрия стопански елит не са от вчера. Името на Таки неофициално се свързва пътно-строителната компания „Джи Пи Гпуп“, спечелила обществени поръчки за стотици милиони левове през последните години, както и фирмата, обслужваща дезинфекцията по границата на Турция „Пи Еф Си“ ЕООД.

Още миналата есен сметките на компанията, управляваща тъй наречения „златен гьол“, бяха запорирани от шефа на НАП Румен Спецов, а ревизия на дружеството установи, че има парични наличности за над 32 милиона лева, които обаче липсват на каса. При разгарянето на скандала със „златния гьол“ се разбра, че шефът на НАП Румен Спецов е получил заплахи за живота си, като обявяването бе направено не от кого да е, а от настоящия вицепремиер Асен Василев.

Индикациите, че новата власт е вдигнала мерника на Таки и търси начин да неутрализира финансовият му ресурс и задкулисното му влияние, включително и чрез наказателни дела идват от системните проверки които държавните органи извършват през последните месеци на дружества контролирани от приближени до 46-годишният дубайски изгнанник. Според политически източник на вестник „Филтър“ особено активен в разплитането на престъпната дейност на Христофорос Аманатидис е вътрешния министър Бойко Рашков само преди седмица МВР шефът успя да се сдобие със знаков арестант от някогашното най-близко обкръжение на Таки. Става въпрос за зрелищната акция на ГД БОП на столичния булевард „България“, при която тежковъоръжени антимафиоти задържаха четирима мъже. Според лаконичното обявяване на полицията при операцията на правителствения булевард, блокирала движението часове наред, е задържана контролирана пратка амфетамин. От МВР обаче запазиха имената на арестуваните.

- Advertisement -

Мълчанието на МВР не е случайно – сред задържаните при наркосделка е Михаил Младжов, дългогодишен служител на Таки и някогашен управител на стоковата му борса в Слатина. Той е и бивш съпруг на модела Деси Зидарова. Антимафиотите са устроили капан на Михаил Младжов като са вербували македонски граждани за сделка с голямо количество дрога. От ГД БОП са следили с цивилни коли няколко дни маршрутите на македонците и на Младжов и са пристъпили към реализация, след като наркосделка е била осъществена на подземния паркинг на столичния търговски център „България“.

Оттогава Михаил Младжов е въдворен в самостоятелна килия на следствения арест, а угрозата пред него е да се сдобие с поне 10-годишна ефективна присъда за трафик на наркотици. Младжов има в досието си още две присъди за дрога и идеално се вписва в профила на МВР за защитен свидетел. Твърди се, че с него вече работят офицери от ГД БОП, които му предлагат опция срещу амнистия да проговори за старите престъпления на Таки. Подобен план неотдавна бе приложен от Рашков по отношение на арестувания футболен съдия Борислав Колев по аферата с източените над 60 милиона лева от строежа на автомагистрала „Хемус“, но не сработи 43-годишният Младжов отдавна не е част от структурите на Таки и партньора му Къри, но има 15 годишен стаж в групировката и то като ковчежник на наследството на Георги Илиев.

Пропаднал през последните години заради няколко задържания с дрога и системна употреба на наркотици, Младжов вече е обработен от антимафиотите да приеме ролята на защитен свидетел при бъдеща обвинение срещу таки за пране на пари. На пръв поглед опитите на ГД БОП да убеди наркотърговеца да пропее за престъпните канали на Таки изглеждат обречени на неуспех. Паметливи криминалисти обаче помня, че защитени свидетели с профил подобен на Младжов бяха открити даже по делата срещу братята Маргини, Златомир Иванов-Златко Баретата и бандата за Отвличане „Наглите“.

Източник: в. „Филтър“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече