Боряна Димитрова: Има инфлация и в политиката, подкопано е доверието

0

- Advertisement -

„Управлението се намира на кръстопът – обикновено правителствата се радват в началото на бурна обществена подкрепа и значителен период на толерантност, но днес виждаме скъсен хоризонт. Ако на едната страна на кръстопътя са политическите ресурси, то на другата стоят рисковете, които могат да предопределят много по-бърз обществен развой на настроенията“.  

Това каза пред БНР доц. Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ във връзка с изследване на обществено-политическите нагласи през февруари, направено със средства на агенцията. 

- Advertisement -

Тя подчерта, че инфлация има в икономиката, но и в политиката – „инфлация на думи, на очаквания и на ангажименти“: 

„Когато в политиката има инфлация, обедняват управляващите, защото този процес подкопава най-ценния им ресурс – доверието и подкрепата. Гръмко заявеният нов управленски подход се посреща със скептицизъм от хората. Не повече от 40% вярват, че той е факт. Дали в управлението влязоха компетентни хора? Също значителен скепсис по този въпрос от страна на хората. Бавно стартиращи реформи с противоречиви изказвания. Външнополитически кризи с противоречиви сигнали от страна на управляващите и с противоречиво обществено мнение. Има сериозен разнобой между симпатизантите на управляващите партии кои действия на правителството подкрепят и кои не“. 

„Когато става дума за критики от най-високи равнища на държавата, трябва да виждаме и политически стратегии. В поведението на президента можем да разчетем две стратегии – едната цели да преинтерпретира неговата публична роля, а другата – раздалечаване между него и изпълнителната власт“, допълни Димитрова.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече